Η 14χρονη που νίκησε τους Ταλιμπάν


Διαβάστε την ιστορία της 14χρονης μαθήτριας Malala Yousafzai από το βορειοδυτικό Πακιστάν, που μέσα σε τρία χρόνια έζησε όσα δεν ζει ποτέ στη ζωή του όλη, ο περισσότερος κόσμος. Η Malala έκανε παγκόσμια αίσθηση με το θάρρος της να αντιτεθεί δημόσια ενάντια στους φοβερούς αντάρτες Ταλιμπάν. Τόσο που πριν από λίγες μέρες, γυρνώντας από το σχολείο της, ένας από αυτούς, μασκοφορεμένος, της φύτεψε δύο σφαίρες στο κεφάλι. Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν ως τη μέρα της επίθεσης στη μικρή πόλη Mingora μοιάζουν με κινηματογραφική ταινία:

H Malala Yousafzai είναι μια 14χρονη μαθήτρια στην πόλη Mingora, την μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Swat στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται οι Ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν.
Η Malala, κόρη μορφωμένου Διευθυντή σχολείου, ποιητή και πολιτικού ακτιβιστή, μπήκε πρόωρα στον κόσμο των ενηλίκων όταν σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει για το BBC Urdu – ειδησεογραφικό τμήμα του BBC στην επίσημη γλώσσα του Πακιστάν.
Όλα ξεκίνησαν όταν ενας Πακιστανός ρεπόρτερ του BBC ρώτησε τον πατέρα της αν υπήρχαν κορίτσια σ το σχολείο του τα οποία ήταν διατεθειμένα να μιλήσουν στο κανάλι για τη ζωή υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν, του ακραίου ισλαμικού κινήματος που έχει καταδικασθεί από την διεθνή κοινή γνώμη και από πολλούς Ισλαμιστές για τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει τον Ισλαμικό νόμο και την βάναυση καταπίεση που ασκεί στις γυναίκες – πέρα από τις σφαγές και λεηλασίες στο Αφγανιστάν και την γενικότερη τρομοκρατική του δράση.
Στις αρχές του 2009 οι Ταλιμπάν είχαν αρχίσει να εισβάλλουν στην Mingora, να απαγορεύουν την τηλεόραση, την μουσική, την εκπαίδευση των κοριτσιών αλλά και το δικαίωμα των γυναικών να πηγαίνουν για ψώνια!
Το καθεστώς της τρομοκρατίας ήταν τέτοιο, που οι κάτοικοι όταν έβγαιναν από τα σπίτια τους, έβλεπαν ακέφαλα σώματα νεκρών αστυνομικών να κρέμονται στις πλατείες…
Το μόνο κορίτσι που προσφέρθηκε να γράψει ένα είδος ημερολογίου για τη ζωή υπό τους Ταλιμπάν, η 15χρονη Αϊσα, γρήγορα έκανε πίσω μετά από παρέμβαση των γονιών της που φοβήθηκαν τυχόν αντίποινα από τους αντάρτες. Η εναλλακτική ήταν μία, και βρέθηκε στο πρόσωπο της 11χρονης τότε κόρης του ακτιβιστή διευθυντή, που λάτρευε και θαύμαζε τον πατέρα της. Οι γονείς και η ομάδα του BBC αποφάσισαν η μικρή να γράφει με ψευδώνυμο, για να προστατέψουν την ασφάλειά της.
Malala στα Urdu, επίσημη γλώσσα του Πακιστάν, σημαίνει «χτυπημένος από τη μοίρα» και είναι το όνομα μιας ποιήτριας και ακτιβίστριας. Τον Ιανουάριο του 2009 η Malala άρχισε να γράφει χειρόγραφα σημειώματα τα οποία στη συνέχεια παραδίδονταν στον ρεπόρτερ του BBC που τα σκάναρε και τα έστελνε με e-mail στην Βρετανία.
Εκείνη την περίοδο, οι Ταλιμπάν βομβάρδιζαν ανελέητα την Mingora και είχαν ήδη καταστρέψει περισσότερα από 100 σχολεία θηλέων. Παράλληλα κοινοποίησαν διάταγμα με το οποίο απαγόρευαν από τις 15 Ιανουαρίου 2010 την προσέλευση των κοριτσιών στα σχολεία. Όλο και λιγότερα κορίτσια άρχισαν να έρχονται στην τάξη αλλά η Malala συνέχισε να πηγαίνει στο σχολείο του πατέρα της, φορώντας όχι την πόδια της αλλά κανονικά ρούχα για να μην γίνεται στόχος.
Στις 15 Ιανουαρίου τα σχολεία πράγματι έκλεισαν αλλά οι Ταλιμπάν συνέχισαν να βομβαρδίζουν και να καταστρέφουν σχολικά κτήρια. Την ίδια περίοδο η Κυβέρνηση υπογράφει νόμο που επιτρέπει την αυστηρότερη ερμηνεία του νόμου Sharia ειδικά στην περιοχή Swat και στην μεγαλύτερη πόλη της, την Mingora. Μετά από αυτό οι Ταλιμπάν ανακοινώνουν ότι οι γυναίκες «απαγορεύεται να πηγαίνουν για δουλειά ή για ψώνια».
Εκείνη την περίοδο οι New York Times συμφωνούν με τον πατέρα της Malala για το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ στο οποίο η μικρή εμφανίζεται να περιγράφει τις φρικαλεότητες των ανταρτών αλλά και να υπερασπίζεται το δικαίωμά της και όλων των κοριτσιών, στην εκπαίδευση. H Malala Yousafzai αρχίζει να γίνεται διάσημη και να δίνει συνεντεύξεις σε εφημερίδες και κανάλια. Η φήμη της μεγαλώνει, μαζί με αυτή του πατέρα της, ο οποίος γίνεται γνωστός ως ένας από τους λίγους ανθρώπους που τολμά να αντιτεθεί δημοσίως στους Ταλιμπάν.
H Malala δίνει συνεντεύξεις στο εθνικό κανάλι του Καναδά αλλά και σε ένα από τα μεγάλα κανάλια του Πακιστάν. Εν τω μεταξύ ο πατέρας της εντείνει τον αγώνα και τις δημόσιες παρεμβάσεις ακόμα και στον απεσταλμένο των ΗΠΑ στην περιοχή, για να κάνει γνωστή στον κόσμο την τυρανία των Ταλιμπάν, και να αναγκάσει την Πακιστανική Κυβέρνηση να δράσει εναντίον τους.
Η Unicef ονομάζει την Malala Πρόεδρο της «Τοπικής Παιδικής Συνέλευσης», η οποία ιδρύεται με στόχο «να δώσει φωνή στα παιδιά, να μιλήσουν για τα δικαιώματά τους και να ψάξουν λύσεις στα προβλήματά τους». Τον Δεκέμβριο του 2009 η Malala συμμετέχει σε σχολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την δημοσιογραφία και την πολιτική επικαιρότητα , που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πολέμου και Ειρήνης με τον τίτλο «Ανοιχτά Μυαλά». Είναι πλέον μια νεαρή, αλλά ισχυρή δημοσιογράφος και πολιτική ακτιβίστρια.
Τον Οκτώβριο του 2011 ο διάσημος Νοτιοαφρικανός ακτιβιστής Ντέσμοντ Τούτου την προτείνει για το Διεθνές Παιδικό Βραβείο Ειρήνης και την κάνει διάσημη σε όλο το Πακιστάν. Δύο μήνες μετά της απονέμεται το πρώτο Εθνικό Βραβείο Ειρήνης της Νεολαίας του Πακιστάν από τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Τα ΜΜΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο επαινούν και εξαίρουν την μικρή για το θάρρος της να αντιτεθεί στους Ταλιμπάν και να πολεμήσει για το «δικαίωμα των κοριτσιών όλου του κόσμου να πηγαίνουν στο σχολείο». Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν μετονομάζει το Βραβείο Ειρήνης της Νεολαίας σε «Βραβείο Ειρήνης Μαλάλα» ενώ στην πόλη της ονομάζουν το δημόσιο σχολείο της περιοχής της με το όνομα της, δηλαδή Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο Malala Yousafzai.
Εκείνη την περίοδο είναι που ξεκινούν οι ανοιχτές απειλές θανάτου εναντίον της. Οι Ταλιμπάν τις δημοσιεύουν σε εφημερίδες και ρίχνουν σημειώματα κάτω από την πόρτα του σπιτιού της. Στο facebook αρχίζουν και πληθαίνουν οι απειλές στον τοίχο της, ενώ ψεύτικα υβριστικά προφίλ δημιουργούνται με το όνομά της. Η μικρή είναι πλέον τόσο τυφλά αφοσιωμένη στον στόχο της, με όλη την αθωότητα και το πάθος των νεανικών της χρόνων που γράφει, σχετικά: «Το σκέφτομαι συχνά και φαντάζομαι ξεκάθαρα τη σκηνή. Ακόμα κι αν έρθουν να με σκοτώσουν, θα τους πω ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι λάθος, ότι η παιδεία είναι βασικό μας δικαίωμα».
Πριν από δέκα μέρες, στις 9 Οκτωβρίου 2012, η Malala επέστρεφε από το σχολείο μαζί με τους συμμαθητές της όταν μια ομάδα Ταλιμπάν αναγκάζει το λεωφορείο που τους μεταφέρει να σταματήσει στη μέση του δρόμου. Ένας μασκοφόρος ορμά μέσα και διατάζει ουρλιάζοντας τα παιδιά να του δείξουν ποια είναι η Malala «αλλιώς θα τα σκοτώσει όλα ένα ένα». Αμέσως μετά πυροβολεί τη Malala στο κεφάλι και το λαιμό και τραυματίζει ελαφρά άλλα δύο κορίτσια.
Ο επίσημος εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση λέγοντας ότι η Malala Yousafzai «είναι το σύμβολο της χυδαιότητας και των απίστων» και ότι «αν επιβιώσει, θα της επιτεθούν ξανά: «Άλλωστε το Κοράνι λέει ότι ακόμα και ένα παιδί μπορεί να σκοτωθεί αν προπαγανδίζει ενάντια στο Ισλάμ».
Σε επόμενες ανακοινώσεις τους οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι «ο πατέρας της Yousafzai της έκανε πλύση εγκεφάλου παρότι τον είχαμε προειδοποιήσει αρκετές φορές να σταματήσει να τη χρησιμοποιεί εναντίον μας. Δεν μας άκουσαν και μας ανάγκασαν να προβούμε σε αυτή την ακραία πράξη», προσθέτοντας ότι η μικρή και ο πατέρας της δεν έχουν μετακινηθεί από την κορυφή της λίστας των ανεπιθύμητων προσώπων της οργάνωσης.
Οι αντιδράσεις και η κατακραυγή για την άδικη επίθεση στην 14χρονη Malala έφτασαν από παντού. Η διεθνής κοινή γνώμη καταδίκασε το γεγονός, το οποίο παρουσιάστηκε εκτενώς από όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπάρακ Ομπάμα χαρακτήρισε την επίθεση «τραγική, καταδικαστέα και αηδιαστική», ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Στρατηγός Μπαν Κι Μουν την αποκάλεσε πράξη «αποτρόπαια και άναδρη» ενώ ο Πακιστανός Πρόεδρος την χαρακτήρισε ως «επίθεση ενάντια σε πολιτισμένους ανθρώπους»(;)
Διαδηλώσεις υπέρ της Malala οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις του Πακιστάν ενώ την περασμένη Πέμπτη 50 Ισλαμιστές ιερατικοί υπέγραψαν φάτουα (ισλαμικό νόμο) ενάντια στους δολοφόνους της. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Πακιστανικής κυβέρνησης ωστόσο απέφυγαν να κριτικάρουν δημοσίως τους Ταλιμπάν για την επίθεση.
Στην επίθεση κατά της μικρής αναφέρθηκαν και διασημότητες του Χόλυγουντ. Η Μαντόνα σε συναυλία της στο Λος Άντζελες της αφιέρωσε τραγούδι αποκαλώντας την επίθεση εναντίον της «άρρωστη» και η Αντζελίνα Τζολί έγραψε ένα άθρο υπερ της μικρής αλλά και των δικαιώματος στη μόρφωση όλων των κοριτσιών του κόσμου.
Εδώ και δύο εβδομάδες περίπου η Malala Yousafzai νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Προχθές μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Birmingham, μετά από έντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις, μιας και οι δύο χώρες έχουν «μακροχρόνιους δεσμούς» (δηλαδή το Πακιστάν ήταν υπό βρετανικό καθεστώς μέχρι το 1947).
Ακόμα και η απόφαση για το ποια χώρα θα την δεχόταν θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να ταράξει τις ισορροπίες και η Βρετανία, λόγω του παρελθόντος θεωρήθηκε ως «δικαιολογημένη επιλογή». Το νοσοκομείο του Birmingham ειδικεύεται στους τραυματισμούς από όπλα και έχει την τελειότερα εξοπλισμένη εντατική μονάδα στη χώρα.





Όμως και η ζωή του πατέρα της Malala απειλείται ανοιχτά εδώ και μήνες. Το τελευταίο διάστημα κοιμόταν σε διαφορετικό μέρος κάθε βράδυ. Η αστυνομική παρουσία στο νοσοκομείο της Αγγλίας, όπου ξενυχτά δίπλα στην κόρη του είναι εμφανής, και ήδη έχουν συλληφθεί δύο ύποπτοι – η υπόσχεση των Ταλιμπάν άλλωστε «να τελειώσουν τη δουλειά» παραμένει ανοικτή.
Τα ρεπορτάζ για την πορεία της νοσηλείας της εναλλάσσονται καθημερινά σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μέχρι σήμερα οι γιατροί είναι φειδωλοί στις ανακοινώσεις τους. Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν η κατάστασή της θεωρείται κρίσιμη αλλά δεν απειλεί πλέον τη ζωή της. Ωστόσο κανείς δεν ξέρει αν γλιτώσει από κάποια μακροχρόνια βλάβη λόγω της σφαίρας που διαπέρασε το κρανίο της.



Την μεγαλύτερη αίσθηση προκαλούν τα λόγια του πατέρα ο οποίος είναι σύμφωνα με το ρεπορτάζ συντετριμμένος : «Δεν πρόκειται να φύγουμε από τον τόπο μας, είτε επιζήσει η κόρη μου είτε όχι. Έχουμε μια ιδεολογία, είμαστε υπέρ της ειρήνης. Και οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να φιμώσουν όλες τις ανεξάρτητες φωνές με σφαίρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...