Αλλαγές ετοιμάζει στο Μνημόνιο το υπουργείο Οικονομικών


Αλλαγές ετοιμάζει στο Μνημόνιο το υπουργείο Οικονομικών : Ένα  νέο οικονομικό «σχέδιο» που προβλέπει αλλαγές στο Μνημόνιο συνέταξε το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Μάλιστα ,σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος είναι 

Ένα νέο οικονομικό «σχέδιο» που προβλέπει αλλαγές στο Μνημόνιο συνέταξε το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Μάλιστα ,σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος είναι να αποτελέσει «οδηγό» για τη νέα κυβέρνηση της 17ης Ιουνίου καθώς και για το οικονομικό της επιτελείο.

Βασική κατεύθυνση :τα επόμενα τρία χρόνια δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα λιτότητας.

Μάλιστα φαίνεται ότι σχετικά έχουν ενημερωθεί ΔΝΤ,ΕΕ και ΕΚΤ και μένει να συμφωνήσουν και οι επικεφαλής της Τρόικας που θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τις εκλογές.

Τα όποια μέτρα θα συμφωνηθούν μετά από "διαπρεπές πάγωμα" και θα είναι τουλάχιστον τα μισά, ενώ θα διέπονται από « ρήτρα ΑΕΠ».

Δηλαδή η Τρόικα αποδέχεται ότι τα μέτρα πρέπει να συμβαδίζουν με την ύφεση και να λαμβάνουν υπόψη την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.
Με άλλα λόγια, η «ρήτρα ΑΕΠ» θα απαγορεύει τη λήψη πρόσθετων παρεμβάσεων στην οικονομία σε περίπτωση που η ύφεση είναι μεγαλύτερη από ένα συγκεκριμένο όριο .

Από ότι φαίνεται η Τρόικα έχει αποφασίσει να κάνει «στροφή» αφού διαπίστωσε ότι δεν επετεύχθησαν τα επιθυμητά αποτελέσματα εξαιτίας της βαθύτερης ύφεσης.

Στη λογική αυτή, φαίνεται πως είναι πλέον «ανοικτή» στη μετάθεση σε μεταγενέστερο χρόνο των μέτρων εκείνων που οδηγούν σε επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ως προς την οικοδομική δραστηριότητα ,φαίνεται να αποδέχεται ότι δεν μπορούν οι αντικειμενικές τιμές να εξισωθούν με τις εμπορικές, αφού σε πολλές περιοχές οι εμπορικές έχουν υποχωρήσει κάτω και από τις αντικειμενικές.

Τέλος ,εξετάζεται μια αναπροσαρμογή προς τα κάτω των συντελεστών του ΦΠΑ, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, αφού θα μπορούσε να αποτελέσει, με απευθείας απόδοση του ΦΠΑ, μιας πρώτης τάξης τόνωση των δημοσίων εσόδων, κάνοντας «επανεκκίνηση» στην πραγματική οικονομία.Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...