Διάβαση της Αφροδίτης: Θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Ιουνίου




Οι αστρονόμοι απ΄όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για την επόμενη «διάβαση της Αφροδίτης» που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Ιουνίου. Το φαινόμενο αυτό έχει καταγραφεί μόνον 6 φορές και δεν προβλέπεται να επαναληφθεί για τα επόμενα 105 χρόνια. Η προηγούμενη διάβαση ήταν το 2004, ενώ η επόμενη αναμένεται το Δεκέμβριο του 2117.
Το απόγευμα λοιπόν της 5ης Ιουνίου, η Αφροδίτη θα αρχίσει να περνά ανάμεσα από Γη και τον Ήλιο. Το φαινόμενο θα γίνει ορατό ως σκοτεινή κηλίδα που κινείται πάνω στον φωτεινό ουράνιο σώμα.

Η πρώτη φάση της διάβασης θα γίνει το απόγευμα της 5ης Ιουνίου και θα είναι ορατή στη Βόρειο Αμερική, την Κεντρική Αμερική και το βορειότερο τμήμα της Νοτίου Αμερικής.

Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Νότια Ασία θα δουν μόνο την τελική φάση του φαινομένου λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα της 6ης Ιουνίου.

Οι μόνες περιοχές από τις οποίες η διάβαση θα είναι ορατή για όλη τη διάρκειά του θα είναι η ανατολική Ασία και ο Δυτικός Ειρηνικός.

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου του Παρισιού, Κλοντ Καταλά, δήλωσε: «Εδώ και αιώνες, η διάβαση της Αφροδίτης θεωρείται μια από τις σημαντικότερες στιγμές για τους αστρονόμους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...