Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ EFSF

Σε υποβάθμιση μέχρι και του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης ( ΕFSF), προέβη ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, ισχυριζόμενος ότι ήταν αναπόφευκτο μετά τις υποβαθμίσεις δύο εγγυητριών χωρών του ταμείου, τη Γαλλία και την Αυστρία. Ο αμερικανικός οίκος...
αξιολόγησης υποβάθμισε το ταμείο κατά μία βαθμίδα από το ΑΑΑ στο ΑΑ+, ωστόσο δεν προκλήθηκε αναταραχή στις αγορές, καθώς ήταν αναμενόμενο. Η Ιαπωνία, κύριος αγοραστής ομολόγων του EFSF, είπε ότι παραμένει «ελκυστική» επένδυση.

Δεν επηρεάζει το ταμείο λέει ο επικεφαλής του
Σε μια δήλωση, το EFSF είπε ότι η υποβάθμιση δεν επηρεάζει την ικανότητα δανεισμού, και τόνισε ότι η βραχυπρόθεσμη αξιολόγησή του παραμένει σε κορυφαίο επίπεδο σύμφωνα με την S&P's

«Η υποβάθμιση στο ΑΑ+ δε θα μειώσει την δανειοδοτική ικανότητα του EFSF ύψους 440δις ευρώ», είπε ο επικεφαλής του ταμείου Klaus Regling. «Το EFSF έχει επαρκή μέσα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του σύμφωνα με τα τωρινά και δυνητικά προγράμματα προσαρμογής μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το ESM τον Ιούλιο του 2012», πρόσθεσε.

Το ESM- Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας- είναι ένα μόνιμο ταμείο που αναμένεται να έχει δανειοδοτική ικανότητα ύψους 500δις ευρώ.

Η Ιαπωνία επιμένει στην Ευρώπη και το EFSF
Ο εκπρόσωπος της Angela Merkel, Steffen Seibert, είπε σε δημοσιογράφους: «Η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι οι εγγυήσεις του EFSF δεν είναι επαρκείς για να καλύψεις τις τρέχουσες υποχρεώσεις του». «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποφασίστηκε να επιταχύνουμε το ESM και να το θέσουμε σε λειτουργία στα μέσα του 2012, ένα χρόνο πριν τα αρχικά σχέδια».

Στήριξη έδωσε και η Ιαπωνία, με τον υπουργό οικονομικών Jun Azumi να λέει ότι η εμπιστοσύνη του Τόκιο προς τα ομόλογα του EFSF, που μέχρι τώρα έχει επενδύσει 21δις ευρώ, δεν αλλάζει.

«Η Ιαπωνία έχει προβεί σε αγορές συγκεκριμένων ποσών και η στάση μας δεν πρόκειται να αλλάξει εξαιτίας μιας υποβάθμισης», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...