Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τον Αντώνη Σαμαρά


Αντιμέτωπος με μια σειρά απαιτήσεων- πρόδρομο βαρέος φορτίου μέτρων που φέρνει στις στις βαλίτσες της η τρόικα, αναμένεται να έλθει σήμερα ο Πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, κατά τη αποψινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην Συγγρού πληροφορούνται ότι τα όσα έχουν ακουστεί ότι θα ζητήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας δεν αποτελούν παρά την «κορυφή του παγόβουνου» κι αναμένουν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στα μέσα του μήνα ώστε στο τέλος να ληφθούν τα μέτρα τα οποία θέλει η Τρόικα. Μεταξύ αυτών η περαιτέρω περικοπή των επικουρικών συντάξεων αλλά και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο ιδιωτικό τομέα.

Η συνάντηση των δύο έχει συμφωνηθεί προ ημέρων, σύμφωνα με την ΝΔ, κατόπιν αιτήματος του κ. Παπαδήμου ενώ δεν αποκλείεται να συναρτάται και με το αίτημα που διατύπωσε στον Πρωθυπουργό ο κ. Καρατζαφέρης πριν τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με το οποίο τις πρώτες ημέρες του 2012 θα έπρεπε να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό για να μελετήσει τις εξελίξεις και να λάβει αποφάσεις.

Εν όψει πάντως της συνάντησης αλλά και της έλευσης της Τρόικας, ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει από διημέρου να συγκληθεί η στενή ηγετική ομάδα, ώστε να προσδιοριστούν οι διακριτές γραμμές της «γαλάζιας» στρατηγικής σε μία σειρά ζητημάτων, απέναντι στα οποία η ΝΔ θα κληθεί να λάβει θέση και να εμμείνει απαρέγκλιτα το επόμενο διάστημα. Η ατζέντα θα είναι εφ’ όλης της ύλης και θα περιλαμβάνει κάθε ενδεχόμενο. Από υποχώρηση ως και... αποχώρηση.

Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωί στην Συγγρού, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου κ. Σταύρου Δήμα, του υφυπουργού Οικονομικών και στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά Γιάννη Μουρμούρα και των συμβούλων του κ. Σαμαρά κ.κ. Νότη Μηταράκη και Χρύσανθου Λαζαρίδη.

Η πραγματικότητα είναι πάντως ότι στην Συγγρού διακρίνουν το αδιεξοδο στο οποίο έχει περιέλθει συνολικά το κυβερνητικό μοντέλο Παπαδήμου, συντηρώντας μια κατάσταση δίνης εν γένει για το πολιτικό σύστημα, η οποία συμπαρασύρει και την ΝΔ. Την ίδια στιγμή, γίνεται αντιληπτή μια προσπάθεια διαχωρισμού της θέσης Παπαδήμου από τις παθογένειες του κομματικού περιβάλλοντος.

Η πρόσφατη αναφορά του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι κόκκινη γραμμή για τον ίδιο είναι η σωτηρία της χώρας, δεν ήταν ιδιαίτερα καλοδεχούμενη από την Συγγρού που διέκριναν μια απόπειρα περιθωριοποίησης των κομματικών στελεχών. «Δηλαδή, για εμάς δεν αποτελεί κόκκινη γραμμή η σωτηρία της χώρας;» σχολίασε ανώτερο στέλεχος της ΝΔ.

Ενδεικτική της αντίληψης που έχει αρχίσει να κυριαρχεί είναι και η αντίδραση επιτελούς του κ. Σαμαρά ο οποίος, μιλώντας το Newpost.gr αναφέρθηκε στη διαδρομή της κυβέρνησης Παπαδήμου με σκωπτικό τρόπο: «Δυστυχώς, μετά από δύο μήνες, η γεύση που έχει μείνει είναι ότι η κυβέρνηση αυτή έχει περισσότερο παρελθόν παρά μέλλον».


Πάνος Ρασσιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...