Υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο Στ. Τζουμάκας

Την υποψηφιότητά του για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ο πρώην βουλευτής του κόμματος Στέφανος Τζουμάκας, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε την Πέμπτη. Την ίδια ώρα, 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν με επιστολή τους προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου «καθαρή λύση άμεσα στο θέμα της ηγεσίας» του κόμματος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πέτρος Ευθυμίου, πάλι, ο οποίος συνυπογράφει την επιστολή, αναμένεται να καταθέσει πρόταση τριών σημείων για τις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Κι ενώ οι διεργασίες στο Κίνημα συνεχίζονται, σύσσωμη η τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στην Τρίπολη υπέβαλε την παραίτησή της.


Η χώρα δεν χρειάζεται «μονοφωνία», ούτε «μόνοδρομους», καθώς αυτά απαξιώνουν την πολιτική, τη Δημοκρατία και τους Έλληνες πολίτες, σημείωσε ο Στέφανος Τζουμάκας, προσθέτοντας ότι ο ίδιος στάθηκε πάντα «απέναντι σε εκφυλιστικά φαινόμενα, τόσο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, όσο και στις κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και απέναντι σε παρασιτικές δραστηριότητες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Επικρίνοντας όσους θεώρησαν το μνημόνιο ως «μονόδρομο» ο κ. Τζουμάκας επισήμανε ότι «το νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται θα είναι ακόμη πιο οδυνηρό για την κοινωνία». Αναφερόμενος στην ασκούμενη, κατά την έκφρασή του, «νεοφιλελεύθερη πολιτική» είπε ότι ο ίδιος από τον Φεβρουάριο του 2010 είχε προδιαγράψει που θα οδηγούσε την χώρα η νεοφιλελεύθερη πολιτική, προσθέτοντας ότι «τα δύο τελευταία χρόνια, όλο το Υπουργικό Συμβούλιο καθώς και ορισμένα στελέχη υποστήριξαν και εφάρμοσαν αυτήν την πολιτική, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων».

«Τότε ορισμένοι ήταν οι πραιτοριανοί και οι πρωτεργάτες εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Τώρα, άρχισαν τους λιθοβολισμούς. Τώρα συνεχίζουν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση με την ίδια πολιτική», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Παπαδήμου σημείωσε ότι «η απειλή για ένα νέο μνημόνιο αποτελεί τόσο για τους εμπνευστές του -από το νεοφιλελεύθερο Διευθυντήριο της ΕΕ- μεγάλη ανευθυνότητα όσο και για την παρούσα κυβέρνηση δείγμα ότι είναι εκτός κάθε οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Το επαναλαμβανόμενο εμπόριο του φόβου περί χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ, ούτε επαληθεύτηκε, ούτε θα επαληθευθεί».

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι η κρίση ηγεσίας συνίσταται σε μία σειρά παραγόντων. «Η διαπλοκή, το διευθυντήριο της ΕΕ και ελεγχόμενοι βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης προέβησαν σε πρωτοφανείς ενέργειες που δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνία και τη Δημοκρατία, αλλά προέρχονται από άλλους χώρους προκειμένου να οδηγήσουν τον πρωθυπουργό σε παραίτηση, οργανώνοντας κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Ο κ.Τζουμάκας έκανε λόγο, επίσης για «τμήμα του ΠΑΣΟΚ που έχει γίνει παράρτημα επιχειρηματιών και ορισμένων ΜΜΕ», και κάλεσε τους... «Βρούτους που μιλούν εν ονόματι της χώρας, να σιωπήσουν ή να παραιτηθούν».

Ο ίδιος τόνισε ότι διαφωνεί με την πολιτική που ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι είναι «άλλο να ηττάται μια πολιτική και άλλο να συγκεντρώνεται μια ομάδα ανθρώπων της εξουσίας που με πρωτοφανή μέσα θέλουν να καταλάβουν την ηγεσία ενός κόμματος, προβαίνοντας σε πρωτοφανείς κανιβαλισμούς για την πολιτική, ενώ δεν έχουν να πουν τίποτα για την έξοδο από την κρίση. Όπως όλοι οι [παλαιοί] "αυριανιστές" έγιναν "εκσυγχρονιστές", έτσι και όλοι οι "μνημονιακοί" τώρα "λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση με το Μνημόνιο", αποφεύγοντας να πουν ότι απέτυχε η πολιτική τους σε όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες, αλλά εμμένοντας στην αλλαγή προσώπων. "Να φύγει ο Παπανδρέου για να γίνουν χαλίφηδες στην θέση του χαλίφη"».

Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της συλλογικής ηγεσίας, με την θεσμοθέτηση δύο αντιπροέδρων στο Κίνημα.

Πρόταση 3 σημείων από τον Π. Ευθυμίου

Πρόταση τριών σημείων αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει προς το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του Κινήματος Πέτρος Ευθυμίου.

Με αυτή την πρόταση, ο κ. Ευθυμίου αναμένεται να ζητά: πρώτον, πλήρη και ειλικρινή απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ, δεύτερον, την επεξεργασία προγράμματος εξόδου από την κρίση, και, τρίτον, καθαρή και άμεση λύση στο θέμα της νέας ηγεσίας με το Εθνικό Συμβούλιο να καθορίζει άμεσα, σε σύντομο χρόνο, την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την βάση, σύμφωνα με το καταστατικό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ευθυμίου έχει προτείνει τους παραπάνω άξονες και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εκ των οποίων 19 έχουν συνυπογράψει την εισήγηση των παραπάνω θέσεων προς το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος που θα συνέλθει το Σαββατοκύριακο.

Παραιτήθηκαν τα μέλη της Τοπικής Οργάνωσης Τρίπολης

Στο μεταξύ, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στην Αρκαδία βρίσκονται σε αναβρασμό, μετά την ομαδική παραίτησή των μελών της Τοπικής Οργάνωσης Τρίπολης. Όπως δήλωσε ο παραιτηθείς γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Δημήτρης Μπερτζελέτος, «η οργανωτική ανασυγκρότηση που ξεκίνησε από το 2004, για την οποία και ήμασταν υπέρμαχοι, δεν κατάφερε να επιτευχθεί και γιγάντωσε την ηγεσία και το κεντρικό κόμμα».

Ο κ. Μπερτζελέτος επισήμανε ότι τα συλλογικά όργανα έχουν αποδυναμωθεί και τόνισε πως «το συνέδριο, οι συνδιασκέψεις, τείνουν να αποκτήσουν συμβολικό και πανηγυρικό χαρακτήρα» και πρόσθεσε: «Το κόμμα με την a la carte φίλων- μελών και την επιλεκτική συμμετοχή, απέκτησε έναν ασύμμετρο εκδημοκρατισμό, χωρίς αρχή και τέλος». Σήμερα, είναι προφανές ότι είτε συμμετέχει κανείς ενεργά είτε όχι, το αποτέλεσμα για την κομματική λειτουργία και το όποιο διακύβευμα, είναι το ίδιο.

Ο παραιτηθείς γραμματέας, αφού ξεκαθάρισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη δεν αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ, ούτε «σκύβουν το κεφάλι», τόνισε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορία, δεν δικαιούται κανείς να το αποβάλει, ούτε να το περιορίσει. Οφείλει μέσα από ένα δημοκρατικό παιχνίδι να τεκμηριωθεί μια νέα συλλογικότητα που θα βοηθήσει τον τόπο και την πατρίδα. Σ' αυτό το παιχνίδι εμείς δηλώνουμε "παρών"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...