Ξέφραγο... μουσείο η Ελλάδα!

Αμύθητοι αρχαιοελληνικοί θησαυροί, σπάνιες βυζαντινές εικόνες και ανεκτίμητα κειμήλια πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν αρπαχθεί και φιγουράρουν σε παράνομες γκαλερί του εξωτερικού αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές ζάπλουτων «συλλεκτών», οι οποίοι προσφέρουν τεράστια ποσά για να αποκτήσουν ένα μοναδικό κομμάτι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης για τους αρχαιοκάπηλους και για τους λάτρεις των βυζαντινών εικόνων, που θεωρούνται από τους πιο παθιασμένους συλλέκτες. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν κάνει φτερά από ναούς και μοναστήρια περίπου 3.000 εικόνες. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιερόσυλοι χτύπησαν εγκαταλειμμένα μοναστήρια σε Ηπειρο, Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία, από τα οποία άρπαξαν ολόκληρα τέμπλα, σκαλιστά βημόθυρα, δισκοπότηρα, φορητές εικόνες, Ευαγγέλια, ακόμη και καντήλια!

Φέτος συμπληρώνει είκοσι ένα χρόνια στον πόλεμο κατά της αρχαιοκαπηλίας. Ο λόγος για τον ειδικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη, ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει σε μερικές από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής» χαρακτηρίζει την Ελλάδα τεράστιο μουσείο, που θυμίζει ξέφραγο αμπέλι: «Η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας δυστυχώς βρίσκεται στο έλεος των αρχαιοκάπηλων» αναφέρει ο κ. Τσούκαλης και τονίζει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ιράκ είναι οι τρεις χώρες που θεωρούνται φιλέτα για τα διεθνή κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας. Πρόκειται για πολύ οργανωμένα και αδίστακτα κυκλώματα, θυμίζοντας αυτά των ναρκωτικών. Αλλωστε, το κέρδος από αυτές τις δουλειές είναι τεράστιο. Ενα αντικείμενο που έχει μουσειακή τιμή ενός εκατομμυρίου ευρώ, στην ελεύθερη αγορά μπορεί να πιάσει ακόμη και τα δέκα εεκατομμύρια ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...