ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ" Η ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ “ΚΟΥΡΕΜΑ”

Την ώρα που οι ενδοκυβερνητικές κόντρες οξύνονται και ο Λουκάς Παπαδήμος έχει αρχίσει να εκνευρίζεται με την έλλειψη σύμπνοιας που παρουσιάζει η κυβέρνηση, μέσα στον Ιανουάριο θα πρέπει να ολοκληρωθούν δύο κρίσιμες, για το μέλλον της χώρας, συμφωνίες. Η μία είναι η νέα...
δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρω, στην οπoία θα περιληφθεί και το νέο Μνημόνιο, δηλαδή τα δημοσιονομικά μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που κρίνονται αναγκαίες για να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου και η άλλη είναι το εθελοντικό “κούρεμα” του χρέους.

Στις 16 Ιανουαρίου επιστρέφει η τρόικα και, σύμφωνα με την Καθημερινή θα πρέπει αν δεί τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον για να καλυφθεί η απόκλιση από τους στόχους του φετινού προϋπολογισμού. Οι τροικανοί περιμένουν και την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με το υφιστάμενο Μνημόνιο αλλά και νέες παρεμβάσεις, που θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές και θα αλλάξουν την εικόνα της μεταρρυθμιστικής κόπωσης και του αδιεξόδου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ύπαρξη πολιτικών που «θα αλλάξουν το παιχνίδι» θα είναι καθοριστικής σημασίας. H νέα δανειακή σύμβαση, όμως, δεν θα κλείσει πριν συμφωνήσουν το Δημόσιο και οι ιδιώτες επενδυτές τους όρους του PSI.

Τα “αγκάθια” των διαπραγμετεύσεων

Η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει ζητήματα που χαρακτηρίζονται “αγκάθια” όπως την απαίτηση της τρόικας για ενίσχυση της εφεδρείας το 2012 αλλά και το "παράθυρο" που άνοιξε ακόμα και για απολύσεις.

Σύμφωνα με το Mega, υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζεται ο χειρισμός σχετικά με την απαίτηση της τρόικας για συμφωνία με συνδικάτα- εργοδότες και για τους κατώτατους μισθούς, για τις αναγκαίες περικοπές των επικουρικών συντάξεων, για την επανεξέταση των κύριων συντάξεων αναλόγως των νέων προβλέψεων των αναλογιστικών μελετών όπως επίσης για τον περιορισμό των προνοιακών επιδομάτων.

Σε ότι αφορά τα κλειστά επαγγέλματα εκρεμούν οι διατάξεις που θα προβλέπουν τη μείωση των ελάχιστων αμοιβών των συμβολαιογράφων και των εξόδων παράστασης των δικηγόρων, όπως επίσης την άρση των περιορισμών στον αριθμό και στην αξία των αδειών ταξί.

Στο φορολογικό, "αγκάθι" θεωρείται η απαίτηση της τρόικας για μείωση ή και κατάργηση των φοροαπαλλαγών για επιχειρήσεις και ΦΠΑ, αλλά και η πίεση για διεύρυνση της βάσης φορολόγησης των ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...