Πολωνία: Ο Κομορόφσκι θα ζητήσει από τον Τούσκ τον σχηματισμό κυβέρνησης


Ο Πολωνός πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι δήλωσε ότι θα ζητήσει σήμερα από τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, μετά τη νίκη του στις εκλογές του Οκτωβρίου, ενώ τον προέτρεψε να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την Πολωνία να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της Ευρώπης.

Το κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών του Τουσκ, το πρώτο πολωνικό κόμμα που κερδίζει δεύτερη συνεχόμενη φορά στις εκλογές μετά το 1989, σκοπεύει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους εταίρους του στην απερχόμενη κυβέρνηση, το κόμμα των Αγροτών.

Ο Τουσκ έχει καθυστερήσει το σχηματισμό κυβέρνησης και την ανακοίνωση του προγράμματός του όσο είναι δυνατό βάσει συντάγματος διότι θέλει να μειώσει στο ελάχιστο τον αντίκτυπο που θα είχε κάτι τέτοιο στην πολωνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

«Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ θα αναλάβει το καθήκον να σχηματίσει νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο Κομορόφσκι στους δημοσιογράφους.

Ο Πολωνός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. «Η απάντηση της Πολωνίας στην κρίση θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας, η μείωση του δημόσιου χρέους και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της πολωνικής οικονομίας», επεσήμανε.

Η Πολωνία είχε αρχικά στόχο να γίνει μέλος της ευρωζώνης το 2012, όμως η παγκόσμια κρίση του 2008-9 ανάγκασε τον Τουσκ να αλλάξει τα σχέδιά του και μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...