Δραματικοί τόνοι από την κυβέρνηση - Ανέβαλε το ταξίδι στις ΗΠΑ ο Παπανδρέου και επέστρεψε άρον-άρον στην Αθήνα


- Προηγήθηκε τηλεφώνημα Βενιζέλου που τον ενημέρωσε για το αρνητικό κλίμα από τους εταίρους και κυρίως τη Γερμανία
- Δε μας δίνουν την 6η δόση αν δεν υλοποιηθούν όσα δεν έκανε μέχρι τώρα η κυβέρνηση
- Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει άμεση συναίνεση από πολίτες και ΝΔ για να υλοποιηθούν τα μέτρα
- Κυβερνητικές συσκέψεις την Κυριακή υπο τον πρωθυπουργό

Δραματικό τόνο στην προσπάθεια για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου που θα αποτρέψει την πτώχευση της χώρας δίνει η εσπευσμένη επιστροφή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην Αθήνα και η ματαίωση του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

Η απόφαση για την άρον-άρον επιστροφή του πρωθυπουργού ελήφθη από τον ίδιο μετά την τηλεφωνική ενημέρωση που πήρε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε. χθες στην Πολωνία.

Ο κ. Βενιζέλος μετέφερε στον κ. Παπανδρέου τη δυσπιστία κυρίως της Γερμανίας για την επιτυχία των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αλλά και τον κυνικό τρόπο με τον οποίο οι ομόλογοί του υπουργοί του είπαν ότι εαν δεν επιτευχθούν όλοι οι στόχοι χωρίς την παραμικρή απόκλιση δε θα μας δώσουν την 6η δόση.

Γι' αυτό και η οριστική απόφαση για την καταβολή της μετατέθηκε για την 16η Οκτωβρίου, δηλαδή σχεδόν 48 ώρες πριν την εξάντληση των ταμιακών αποθεμάτων της χώρας και τη στάση πληρωμών!

Το κάκιστο διεθνές κλίμα επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο από τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο εσωτερικό με τις προτροπές από συνδικαλιστές - και όχι μόνο- να μην πληρωθεί το έκτακτο τέλος, τις οποίες επικαλέστηκαν οι δανειστές μας ως αιτία της δυσπιστίας τους για την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων της κυβέρνησης .

Το διάγγελμα Παπανδρέου

Ο κ. Παπανδρέου σκοπεύει τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsit, να απευθυνθεί στους πολίτες θέτοντας το ύστατο δίλημμα: "ή τα μέτρα υλοποιούνται ή οδηγούμαστε σε άμεση χρεοκοπία".

Παρά τις φήμες που προηγήθηκαν μόλις έγινε γνωστή η εσπευσμένη επιστροφή του πρωθυπουργού, στενοί συνεργάτες του απέκλειαν κατηγορηματικά το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Και όντως, όπως προκύπτει από όλα τα δεδομένα δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο για την ώρα.

Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει μέσα από το δραματικό κλίμα που διαμορφώνεται να εξασφαλίσει κοινωνική και πολιτική συναίνεση για να περάσει τα μέτρα.
Στα όσα θα πει δημόσια θα περιλάβει και έντονη πίεση και προς τη ΝΔ για συναίνεση χρησιμοποιώντας επιχειρήματα πατριωτικού περιεχομένου.

Κυβερνητικές συσκέψεις την Κυριακή - Τι είπε ο Μόσιαλος για τη ματαίωση

"Στο ρευστό διεθνές περιβάλλον και στις διαφωνίες στο εσωτερικό ευρωπαϊκών χωρών", απέδωσε την αναβολή του ταξιδιού του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος σε σύντομη παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

"Να μη δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να παίξει με την τύχη της χώρας", υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος και παρέπεμψε στις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα από την Πολωνία ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των άτυπων Eurogroup και Ecofin.

"Πρέπει να δούμε και το εσωτερικό πολιτικό κλίμα", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι "δεν παίζουμε εν ου παικτοίς".

Προανήγγειλε, τέλος, ότι την Κυριακή, θα υπάρξουν κυβερνητικές συσκέψεις, στις οποίες θα εξεταστεί η κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...