Ο άνθρωπος των πάγων τρεφόταν με κατσικίσιο κρέας

Ο «Έτσι», ο άνθρωπος των πάγων, το μουμιοποιημένο σώμα του οποίου βρέθηκε πριν από 20 χρόνια σ’ έναν παγετώνα στα σύνορα της Αυστρίας με την Ιταλία, είχε πιθανότατα φάει κατσικάκι λίγη ώρα πριν από το θάνατό του, αποκάλυψε σήμερα ένας συντηρητής του Αρχαιολογικού Μουσείου του Νότιου Τιρόλο.

Στο στομάχι της μούμιας, η ηλικία της οποίας υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 5.300 χρόνια, οι ειδικοί βρήκαν «ένα πολύ λιπαρό πολτό με ίχνη μυών» που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το γεύμα του αποτελείτο από αγριοκάτσικο, είπε ο συντηρητής Έντουαρντ Εγκάρτερ Φιγκλ σε συνέντευξη που έδωσε στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.
Κατά τα φαινόμενα ο Έτσι έφαγε το τελευταίου του γεύμα 30-45 λεπτά πριν από το θάνατό του. Οι ειδικοί βρήκαν μάλιστα ίχνη τερηδόνας στα δόντια του. Στην εξέταση της μούμιας συμμετείχαν πολλά ευρωπαϊκά ινστιτούτα από το Μπολζάνο της Ιταλίας, το Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, το Μαγδεμβούργο της Γερμανίας και το Μπορντό της Γαλλίας.
Τα πλήρη αποτελέσματα της ανάλυσης θα ανακοινωθούν σε ένα συνέδριο στα μέσα Οκτωβρίου.
Η καλοδιατηρημένη μούμια βρέθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1991. Μέχρι σήμερα οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Έτσι σκοτώθηκε σε κάποια σύγκρουση όταν ήταν 45 ετών, ότι είχε καστανά μάτια και, αν ζούσε στις μέρες μας, θα φορούσε παπούτσι νούμερο 38. Είχε ύψος 1,60 και βάρος 50 κιλά, ήταν δηλαδή αντιπροσωπευτικό δείγμα των ανθρώπων της εποχής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...