Η απόφαση του Ομπράντοβιτς, το ψαλίδι στον Ίβκοβιτς, οι προτεινόμενες μειώσεις σε πράσινους και κόκκινους παίκτες! Γιαννακόπουλοι-Αγγελόπουλοι με κοινή τακτική κατεβάζουν 40% το μπάτζετ, αλλά μετράει ότι παραμένουν!

Ο κύβος ερρίφθη! Παναθηναϊκός κι Ολυμπιακός προχωρούν πλέον σε κοινό δρόμο. Οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι και Αγγελόπουλοι αποφάσισαν τελικά να μείνουν μέχρι να φύγουν, εφαρμόζοντας μάλιστα ακριβώς την ίδια πολιτική. Σύμπτωση; Κοινή γραμμή; Τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί.
Ο εξορθολογισμός, όμως, στη δυσκολότερη στιγμή της χώρας ήταν αναπόφευκτος. Όχι μόνο γιατί κάποιοι αθλητές πληρώνονταν υπεραξίες ένεκα της αντιπαλότητας και του μεγάλου ανταγωνισμού, αλλά και για έναν ακόμα λόγο: Αυτή ήταν και η μόνη λύση αν θελήσουν κάποια στιγμή οι μεγαλομέτοχοι τους να αποχωρήσουν.
Η εξυγίανση ανοίγει τον δρόμο
Ομάδες με μπάτζετ 25 και 30 εκατομμυρίων ευρώ δε μπορεί να αγοράσει ούτε ο πιο τρελός επιχειρηματίας, όταν τα έσοδα είναι λιγότερα από 10 στην καλύτερη των καλύτερων περιπτώσεων. Με τα νέα δεδομένα και μια λογική οικονομική πολιτική, δεν είναι απίθανο να βρεθούν υποψήφιοι αγοραστές που βάζοντας 5-6 εκατομμύρια από την τσέπη τους ετησίως να ηγούνται δύο αθλητικών κολοσσών. Κι έχοντας εξυγιάνει τις ομάδες μέσα στο καλοκαίρι, δεν αποκλείεται να βρεθούν και υποψήφιοι νέοι επενδυτές στη διάρκεια της σεζόν, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2004, όταν μπήκαν οι Αγγελόπουλοι στον Ολυμπιακό.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Σχεδόν ταυτόχρονα, Γιαννακόπουλοι και Αγγελόπουλοι επισημοποίησαν την απόφασή τους να αποχωρήσουν. Πρώτα οι ηγέτες του Παναθηναϊκού, έπειτα του Ολυμπιακού έκαναν γνωστό ότι στέγνωσαν από ενέργεια και διάθεση να σπρώχνουν ένα κοντέινερ ευρώ. Το καμπανάκι χτύπησε άμεσα στα αυτιά των αθλητών με τα συμβόλαια των πολλών μηδενικών. Ατζέντηδες όπως ο Μίσκο Ρασνιάτοβιτς (εκπροσωπεί Σπανούλη, Ίβκοβιτς, Νίλσεν, Κέσελ και Τέπιτς) αρνείτο μέχρι πρόσφατα κάθε συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση.
Οι Αγγελόπουλοι βρήκαν τοίχο και σε παλαιότερες προσπάθειες που έκαναν (Παπαλουκάς), έβαλαν 150 εκατομμύρια ευρώ με σχεδόν μηδενικό αντίκρισμα σε επιτυχίες κι όμως, κανείς δεν έβαζε… νερό στο κρασί του. Οι Γιαννακόπουλοι από την άλλη, δεν πρότειναν ποτέ μείωση σε κανέναν, αλλά μετά από… 300 εκατομμύρια και μερικές δεκάδες τίτλους, έκριναν ότι δεν πάει άλλο και την εποχή που όλες οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν είναι αδιανόητο να βάζουν 15-20 εκατομμύρια από την τσέπη τους για να συντηρήσουν την ομάδα μπάσκετ.
Και κάπως έτσι το μαχαίρι έπεσε σαν… τσεκούρι και στις δύο ομάδες!
Ο Παναθηναϊκός
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο «σημαντικά μειωμένος προϋπολογισμός» που αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός θα φτάνει τουλάχιστον στο 40% της περυσινής σεζόν! Για να το κάνουμε λιανά, πέρυσι ο Παναθηναϊκός είχε περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ μπάτζετ για το αγωνιστικό τμήμα. Μαζί με την εφορία και τα λειτουργικά έξοδα έφτανε τα 25. Εν ολίγοις, το συνολικό μπάτζετ της νέας σεζόν είναι αδύνατον να υπερβεί τα 15 εκατομμύρια!
Το πρώτο και βασικό ερώτημα πλέον είναι τι θα αποφασίσει ο Ομπράντοβιτς! Το τοπίο σχετικά με την παραμονή του παραμένει θολό καθώς θα πρέπει πρώτα να καθίσει κάτω και με… χαρτί και μολύβι να σχεδιάσει μια άλλη ομάδα από αυτή που είχε. Διότι και περικοπές… κεφαλιών θα πρέπει να κάνει αλλά και μειώσεις που είναι άγνωστο αν θα τις αποδεχθούν και σε τι βαθμό οι αθλητές. Όπως επίσης και οι προπονητές, αν τους προταθεί κάποια μικρή μείωση…
Σε πρώτη φάση, για να γίνει πράξη ένας τέτοιος προϋπολογισμός στο παρκέ, μετά την αποχώρηση του Φώτση, ίσως επιδιωχθεί επαναδιαπραγμάτευση με τον Σάτο του 1,8 εκ. ευρώ, αν δεν του ζητηθεί να βρει άλλη ομάδα… Τα μεγάλα συμβόλαια που θα μένουν είναι τέσσερα: Του Διαμαντίδη, του Μπατίστ, του Ομπράντοβιτς και του Νίκολας. Μέχρι τώρα δεν έχει προταθεί σε κανέναν έστω και μια μικρή μείωση, διότι είναι κάτι που δεν έχουν πράξει ποτέ στο παρελθόν οι Γιαννακόπουλοι, οπότε μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε πριν γίνει οποιαδήποτε κρίση. Παράλληλα, υπάρχει η εκκρεμότητα του Τέπιτς που παίρνει ένα… σκασμό ευρώ (800.000), του δανεισμού του Σερμαντίνι και τα συμβόλαια των Τσαρτσαρή, Περπέρογλου στους οποίους πιθανότατα θα προταθεί ανανέωση με ένα ποσό που θα πλησιάζει εκείνα των Καϊμακόγλου, Βουγιούκα (περίπου 450.000).
Συμπέρασμα; Από την απόφαση του Ομπράντοβιτς και την αποδοχή των μειώσεων εξαρτάται πλέον αν θα παραμείνει ο Παναθηναϊκός ανταγωνιστικός σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πιθανότατα το όνειρο του repeat πάει περίπατο, όμως τουλάχιστον εντός των συνόρων θα διεκδικήσει το λιγότερο επί ίσοις όροις τους τίτλους.
Ο Ολυμπιακός
Όλα δείχνουν πως οι αδελφοί Αγγελόπουλοι θα συνεχίσουν να στηρίζουν οικονομικά την ομάδα τους μέχρι να βρεθεί αγοραστής. Οι εποχές όμως, που ξόδευαν σχεδόν αλόγιστα χρήματα με σκοπό να δουν τον Ολυμπιακό πρωταθλητή (Ελλάδος ή Ευρώπης) έχουν περάσει. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το αγωνιστικό μπάτζετ της νέας σεζόν θα φτάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται φόροι και λειτουργικά έξοδα. Η μείωση αγγίζει και σε αυτή την περίπτωση το 40% καθώς την προηγούμενη χρονιά, το ποσό έφτανε τα 17-18 εκατομμύρια, μαζί με τις αμοιβές του προπονητικού τιμ.
Τη θέση του Ολυμπιακού διευκόλυνε ήδη η λήξη του συμβολαίου του Παπαλουκά αλλά και του Μπουρούση από τους οποίους οι ερυθρόλευκοι εξοικονομούν κοντά στα 5 εκατομμύρια! Μαζί με τον Τεόντοσιτς (-700.000 και +1,3 από την πώλησή του) τις αποχωρήσεις Χαλπερίν, Γκόρντον, Νεστέροβιτς σχεδόν ήδη επετεύχθη ο οικονομικός στόχος. Αν επιτευχθεί συμφωνία διακοπής συνεργασίας και με τους Νίλσεν, Έρτζεγκ, τότε υπερκαλύφθηκε η μείωση. Ωστόσο, η διαφορά είναι ότι πρέπει να έρθουν και… 7-8 νέοι αθλητές.
Αυτό πιθανότατα θα επιτευχθεί μέσω κάποιων μειώσεων που θα προταθούν στους αθλητές με συμβόλαιο, αλλά και στη μείωση που προτάθηκε ήδη στον Ίβκοβιτς. Ο Ολυμπιακός θέλει να χτίσει την ομάδα γύρω από τον Ντούντα και τον Σπανούλη (στον οποίο αν προταθεί μείωση θα είναι μικρή) προσθέτοντας αθλητές με μέσο όρο αμοιβής 500.000 ευρώ ή και λιγότερα.
Συμπέρασμα; Δύσκολο να εξαχθεί διότι οι αλλαγές στο ρόστερ είναι μεγάλες. Ένα μπάτζετ 10 εκατομμυρίων όμως, είναι αρκετό για να κρατήσει τον Ολυμπιακό στο Top 16 ή ακόμα και στην οκτάδα, αλλά και να αποτελέσει ισχυρό αντίπαλο του Παναθηναϊκού στις ελληνικές διοργανώσεις. Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους νέους παίκτες που θα επιλεγούν.
Το ταμείο: Είναι μείον και για τις δύο ομάδες. Με σωστή τακτική όμως, και υπό τον φόβο της αποχώρησής τους, σχεδόν σε όλους ήρθε ως… δώρο το γεγονός ότι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν, ακόμα και με πολύ μειωμένο προϋπολογισμό. Ακόμα και ο κόσμος που ζούσε με την ανησυχία της απαξίωσης των ομάδων που αγαπά, τώρα ξέρει ότι τουλάχιστον για ένα ακόμα χρόνο δεν θα… κλείνει την τηλεόραση όταν αρχίζει η Ευρωλίγκα. Αλλά παράλληλα θα περιμένει κι ένα θαύμα όταν αρχίζουν τα δύσκολα. Κι αυτό υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι οι υπάρχοντες προπονητές και αθλητές θα αποδεχθούν τα ψαλίδια…