Στημένα παιχνίδια: «Λευκά» συμβόλαια σε νέο σκάνδαλο




Διασυνδέσεις μεταξύ της "μαφίας" του ποδοσφαίρου και του παραδικαστικού κυκλώματος, αλλά και δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών που νομιμοποιούσαν τα κέρδη από τον παράνομο στοιχηματσμό σε στημένους αγώνες, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Καθημερινή". Την ίδια στιγμή, νέο μεγάλο σκάνδαλο αναμένεται να συνταράξει το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς – σύμφωνα με την αθλητική εφημερίδα "Goal news" – η δικαιοσύνη ερευνά νέο σκάνδαλο που αφορά στο ξέπλυμα "μαύρου" χρήματος, λευκά συμβόλαια και φοροδιαφυγή...

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών με έδρα χώρες της Άπω Ανατολής νομιμοποιούσε κέρδη που προέκυπταν από τον παράνομο στοιχηματισμό σε στημένους αγώνες, ενώ την ίδια στιγμή φέρεται να προκύπτουν διασυνδέσεις του παραδικαστικού κυκλώματος με τη "μαφία" του ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, 9 από τους αρχικά 15 κατηγορούμενους για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών φέρονται να είναι περιφερειακά μέλη του παραδικαστικού.

Σύμφωνα με την "Κ", τα μέλη της "μαφίας" του ποδοσφαίρου "τοποθετούσαν" τα χρήματά τους στις εν λόγω στοιχηματικές εταιρείες, η ύπαρξη των οποίων φέρεται να επιβεβαιώνεται, μεταξύ άλλων, και από το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ των κατηγορούμενων που έχουν υποκλαπεί από την ΕΥΠ κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαϊου. Οι μέχρι στιγμής έρευνες αποκαλύπτουν την ύπαρξη υπεράκτιας (offshore) εταιρείας με έδρα τη Μαλαισία, μέσω της οποίας φέρεται να γινόταν η νομιμοποίηση των κερδών. Αρκετές δυσκολίες ωστόσο συναντά το συγκεκριμένο σκέλος της έρευνας, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας – "δεν υπάρχουν διακρατικές σχέσεις δικαστικής συνεργασίας με τις χώρες της Άπω Ανατολής, όπως είναι για παράδειγμα η Μαλαισία".

Όσον αφορά στη σύνδεση της υπόθεσης των στημένων παιχνιδιών με το παραδικαστικό κύκλωμα, η "Κ" αναφέρει ως την πιο χαρακτηριστική την περίπτωση ενός εν ενεργεία δικαστικού λειτουργού που κατονομάζεται από μάρτυρες ως μέλος του παραδικαστικού κυκλώματος και διατηρεί "στενή συγγενική σχέση με παράγοντα που διώκεται στην υπόθεση των στημένων αγώνων". Όπως προσθέτει η εφημερίδα, ως ποδοσφαιρικοί παράγοντες που συνδέονται με το παραδικαστικό κατονομάζονται από την ίδια πηγή δύο πρόεδροι ΠΑΕ Β' Εθνικής (ο ένας είναι γνωστός με το ψευδώνυμο "Αδάμ"), δύο διαιτητές (ο ένας συνδέεται με το επίμαχο ντέρμπι Ολυμπιακού – ΠΑΟ), όπως επίσης κάποια ακόμα άτομα που είχαν "βοηθητικό" ρόλο.

Στο μεταξύ, 5 από τους 83 κατηγορούμενους, αναζητούνται από την Παρασκευή. Μεταξύ αυτών, είναι ο Μάκης Ψωμιάδης, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τον καλαθοσφαιριστή Γιάννη Μπουρούση και τον αστυνομικό διευθυντή Αχαΐας Αντώνη Αγγελόπουλο.

Ολόκληρη η δικογραφία της υπόθεσης θα περιέλθει την ερχόμενη εβδομάδα στον αθλητικό εισαγγελέα Ανδρέα Φάκο, ώστε η αθλητική δικαιοσύνη να κινηθεί παράλληλα με την ποινική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η ΕΠΟ έθεσε σε διαθεσιμότητα όσους διαιτητές συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορητήριο και απέλυσε δύο υπάλληλους της, ενώ ο γγ. Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής άφησε το ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα.

Νέο σκάνδαλο με 170 εμπλεκόμενους!

Την ίδια στιγμή που η υπόθεση του κυκλώματος με τα στημένα παιχνίδια βρίσκεται σε εξέλιξη, νέο σκάνδαλο στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου έρχεται στην επιφάνεια, σύμφωνα με την εφημερίδα "Goal news".

Η εν λόγω υπόθεση θα φέρει στη δικαιοσύνη ακόμα 170 άτομα, υποστηρίζει το δημοσίευμα, ενώ οι εμπλεκόμενοι φέρονται να είναι αναμεμειγμένοι και στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια. Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, οι παράγοντες που εμπλέκονται προωθούσαν τα παράνομα κερδισμένα ποσά στις ΠΑΕ που διοικούσαν, συμφωνώντας με ποδοσφαιριστές που αγόραζαν στις ομάδες τους στη σύναψη «λευκών» συμβολαίων. Στα συμβόλαια αναγραφόταν ωστόσο μόνο ο μισθός του παίκτη, με αποτέλεσμα να αποδίδονται στην εφορία ελάχιστοι φόροι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...