ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: 'Εχουμε πετρέλαιο αλλά οι ανίκανες Κυβερνήσεις από το 74 και μετά δεν κάνουν εξορύξεις

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

'Εχουμε πετρέλαιο αλλά οι ανίκανες Κυβερνήσεις από το 74 και μετά δεν κάνουν εξορύξεις


Ενθαρρυντικά μηνύματα για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υπέδαφος και στις θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας δίνουν τα αποτελέσματα των γεωλογικών και γεωχημικών ερευνών, αν και οι σημερινές διαδικασίες, με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, κάθε άλλο παρά «στρώνουν το χαλί» στους υποψήφιους επενδυτές.

Τα παραπάνω επεσήμαναν οι εισηγητές σε αποψινή εκδήλωση του ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) στη Θεσσαλονίκη, διευκρινίζοντας ότι τα κοιτάσματα είναι μεν υπαρκτά, αλλά η Ελλάδα… δεν είναι Βενεζουέλα.

«Αλάσκες στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, σε αντίθεση με τα σενάρια που κυκλοφορούν, αλλά η απάντηση για το αν εντοπίζονται κοιτάσματα είναι κατηγορηματικά θετική. Υπάρχουν πάνω από 11 ενεργά πετρελαϊκά κοιτάσματα, κυρίως σε Δυτική Ελλάδα και Ανατολική Θράκη» σημείωσε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση ο τεχνικός σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου ΑΕ, δρ Κωνσταντίνος Νικολάου και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ανεξερεύνητη χώρα, αφού έχουν γίνει μόλις 175 γεωτρήσεις, εκ των οποίων μόλις οι 20-22 ήταν αντιπροσωπευτικές με βάση τα σημερινά δεδομένα (τη στιγμή που μόνο στα κοιτάσματα του Πρίνου, σε εμβαδόν 450 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχουν πραγματοποιηθεί 25!).

Κατά τον δρ Νικολάου, το γεγονός ότι η Ιταλία, η Κροατία και η Αλβανία έχουν ανάλογα συστήματα επιβεβαιώνει το ενδεχόμενο ύπαρξης περισσότερων κοιτασμάτων και στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: