Οι «Πειρατές της Καραϊβικής» στη... Μαρίνα του Φλοίσβου








Οι «Πειρατές της Καραϊβικής» στη... Μαρίνα του Φλοίσβου
Κουρσάροι των ακτών και των θαλασσών, πειρατές γεμάτοι λάφυρα και θησαυρούς, παράτολμοι άντρες, θρύλοι των θαλασσών, με συνοδεία γυναικών και μουσικών, έδωσαν το "παρών" τους στη Μαρίνα του Φλοίσβου.
Το πλέον διάσημο κουρσάρικο σκάφος, κατά τους πρώτους χρόνους της ιστορίας της Αμερικής, το τσέχικο "La Grace", αγκυροβόλησε το Σάββατο στα ήρεμα νερά της Μαρίνας Φλοίσβου και, σήμερα, Κυριακή, πραγματοποιήθηκε η τελετή βάπτισης του.

Πρόκειται για πιστό πανομοιότυπο του ιστιοφόρου σκάφους, το οποίο από το δεύτερο ήμισυ του 17ου αιώνα αναχωρούσε κάθε χρόνο για την Καραϊβική όπου, με άδεια του κυβερνήτη, ασκούσε καταδρομές κατά των εχθρικών πλοίων.
Το πρότυπο "La Grace" ήταν σκάφος του Τσέχου ναύτη Augustin Herman, ο οποίος ξεκίνησε τη ναυτική του πορεία στην Ολλανδική Εταιρεία των Δυτικών Ινδίων, αργότερα όμως έγινε κουρσάρος, σπουδαίος πολιτικός και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καπνού στην Αμερική.
Το πανομοιότυπο του "La Grace" κατασκευάστηκε με παραδοσιακές τεχνικές, το 2010, στο Σουέζ της Αιγύπτου με τη βοήθεια Τσέχων και Σλοβάκων εθελοντών.
Ο σκοπός της εκδήλωσης που οργανώθηκε στο Φλοίσβο είναι η προβολή της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβάκικης Δημοκρατίας, καθώς και η αναβίωση της ναυτικής ιστορίας στην κεντρική Ευρώπη.
Όσοι βρέθηκαν σήμερα στο χώρο είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς χώρους του σκάφους και να παρακολουθήσουν το πειρατικό σόου του πληρώματος. Αύριο το πρωί το "La Grace", συνοδευόμενο από στολίσκο άλλων σκαφών, θα αποπλεύσει προς το Ακρωτήριο του Σουνίου.
Την τελετή βάπτισης του σκάφους και το συνοδευτικό πρόγραμμα διοργάνωσαν η εταιρία "LaGrace Ε.Π.Ε.", σε συνεργασία με την "Lamda Flisvos Marina S.A.", η οποία πρόσφερε τη φιλοξενία του σκάφους και των εκδηλώσεων στις εγκαταστάσεις της Μαρίνας Φλοίσβου, με την υποστήριξη του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, της πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και του επίτιμου πρόξενου της Τσεχικής Δημοκρατίας στον Πειραιά.
Για όσους ενδιαφέρονται δίνεται η ευκαιρία πλεύσης σε ιστορικό σκάφος, καθώς και εξάσκησης της ναυτικής τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...