Σε συναγερμό Γαλλία-Ιταλία υπό το φόβο αντιποίνων








Σε συναγερμό Γαλλία-Ιταλία υπό το φόβο αντιποίνων
Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν εξέφρασε τους φόβους της ηγεσίας της χώρας, πως μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν "υπάρχουν φόβοι ότι η Γαλλία θα αποτελέσει στόχο αντιποίνων". Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής οι ιταλικές υπηρεσίες ασφαλείας.
"Οι απειλές βρίσκονται παντού και πράγματι υπάρχει λόγος να φοβόμαστε ότι η Γαλλία θα αποτελέσει στόχο, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες φίλες χώρες, αντιποίνων και εκδίκησης", τόνισε ο γάλλος υπουργός στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
"Έδωσα χθες Τρίτη οδηγίες για ενίσχυση των περιπολιών και των προληπτικών μέτρων. Φυσικά θα προσαρμοστούμε στην κατάσταση", πρόσθεσε ο ίδιος.

Το γαλλικό σχέδιο Vigipirate, κατά της τρομοκρατίας, βρίσκεται σε επίπεδο συναγερμού από το 2005.
"Την περασμένη χρονιά στη Γαλλία συνελήφθησαν 96 άτομα για ενέργειες που συνδέονται με την τρομοκρατία, 36 από αυτά φυλακίστηκαν", διευκρίνισε ο Γκεάν. Ο υπουργός τόνισε πως ανησυχεί για απειλές "εναντίον γαλλικών συμφερόντων και των Γάλλων που βρίσκονται στο εξωτερικό".
Για το λόγο αυτό "ανησυχώ ιδιαίτερα για την κατάσταση στο Σάχελ" όπου τέσσερις Γάλλοι κρατούνται όμηροι από την αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi), επισήμανε.
Σε ερώτηση για την ασφάλεια των πτήσεων της Air France, ο Κλοντ Γκεάν απάντησε: "Συγκεκριμένα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί. Αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε αφρικανικά αεροδρόμια που θεωρούνται ως τα πλέον ευαίσθητα για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους και να διασφαλίσουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα". "Επίσης βρισκόμαστε σε επιφυλακή στις πρεσβείες μας", κατέληξε, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επίθεση στην γαλλική πρεσβεία στην Μαυριτανία.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης, αποφάσισε να ανεβάσει "στο κόκκινο" τα μέτρα ασφαλείας για την πρόληψη επιθέσεων.
Πηγές της ιταλικής αστυνομίας αναφέρουν ότι "η επιφυλακή είναι ύψιστη, για να αποτραπούν τρομοκρατικές ενέργειες, που μπορεί να σχεδιάζονται από μεμονωμένες ομάδες, που συνδέονται, όμως, με το δίκτυο της Αλ Κάιντα".

Τα μέτρα ασφαλείας αφορούν, φυσικά, το Βατικανό -όπως και κύριους τόπους λατρείας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας- το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, την βουλή και την γερουσία, αλλά και τις ξένες πρεσβείες που βρίσκονται στην Αιώνια Πόλη.
Το όλο "αντιτρομοκρατικό σχέδιο" αφορά άμεσα και τους εργαζόμενους στην δημοτική εταιρίας περισυλλογής απορριμμάτων της Ρώμης: τους ζητήθηκε να αδειάζουν τους κάδους συχνότερα απ' ό,τι συνήθως και να ελέγχουν προσεκτικά το εσωτερικό τους, για να βεβαιώνονται ότι δεν έχει τοποθετηθεί, έστω και σε κάποια γωνία ή σε μη εμφανές σημείο, κάποιο ύποπτο αντικείμενο.
Οι αστυνομικές δυνάμεις που προστατεύουν σε μόνιμη βάση πολιτικούς και άτομα με υψηλά θεσμικά καθήκοντα, εντέλλονται να προχωρούν σε συνεχείς αλλαγές των διαδρομών που πραγματοποιούν καθημερινά με τα αυτοκίνητά τους, όταν συνοδεύουν τις διάφορες προσωπικότητες, από τις κατοικίες τους στο γραφείο και αντίστροφα.
Πρόκειται να χρησιμοποιηθούν δεκάδες ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για τον εντοπισμό τυχόν εκρηκτικών μηχανισμών. Όπως υπογραμμίζει ο ιταλικός τύπος "για την επιπλέον τους αυτή επαγγελματική προσφορά και κινητοποίηση, οι άνδρες και οι γυναίκες των καραμπινιέρων και της αστυνομίας, πρόκειται να λάβουν μια ελάχιστη οικονομική αναγνώριση: δεκατρία ευρώ ημερησίως".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...