Αίγυπτος: Στα "σκαριά" η παλαιστινιακή συμφιλίωση








Αίγυπτος: Στα
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και αρχηγός της οργάνωσης Φάταχ Μαχμούντ Αμπάς και ο αρχηγός της ισλαμιστικής Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ μετέβησαν σήμερα στο Κάιρο για να επικυρώσουν τη συμφωνία για τον τερματισμό της τετραετούς διένεξης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων. Η συμφωνία συμφιλίωσης, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και καταγγέλθηκε από το Ισραήλ, προβλέπει το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη --τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας-- καθώς και την προετοιμασία για την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών μέσα σε ένα χρόνο.
Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν καθοριστικής σημασίας τη συμφιλίωση αυτή για την ανακήρυξη του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που κατελήφθησαν από το Ισραήλ στον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.
Ωστόσο μια διαφωνία για θέματα πρωτοκόλλου έχει καθυστερήσει την έναρξη της επίσημης τελετής.
 Υπάρχει μια διαφωνία όσον αφορά τη θέση που θα έχει ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ στη διάρκεια της τελετής. Εάν δηλαδή θα σταθεί δίπλα στον Μαχμούντ Αμπάς, στο βήμα ή θα καθίσει ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη των παλαιστινιακών οργανώσεων στην αίθουσα, δήλωσε παλαιστινιακή πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
 "Η συμφωνία υπογράφηκε, όλοι υπέγραψαν. Σήμερα είναι η επισφράγιση της επίτευξης αυτής", δήλωσε ο Νάμπιλ Σάατ, αξιωματούχος της Φάταχ λίγο νωρίτερα.
 Αξιωματούχοι από όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις υπέγραψαν νωρίτερα σήμερα τη συμφωνία. Δεν έγινε γνωστό γιατί ο Μεσάαλ και ο Αμπάς δεν αναμενόταν να υπογράψουν οι ίδιοι τη συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...