Ο πόλεμος της Λιβύης εξαπλώνεται στο έδαφος της Τυνησίας

Ο πόλεμος της Λιβύης εξαπλώνεται στο έδαφος της Τυνησίας
Οι μάχες μεταξύ των εξεγερμένων και των κυβερνητικών δυνάμεων του Καντάφι, εξαπλώθηκαν στην Τυνησία, ενώ οι γαλλικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι χρησιμοποιούν βόμβες σκυροδέματος με στόχο να μειωθούν οι παράπλευρες απώλειες από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Συμμάχων στην Λιβύη.
Οι αντικαθεστωτικοί έχασαν τον έλεγχο του μεθοριακού περάσματος Ντεχίμπα στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις να επεκταθούν στο έδαφος της Τυνησίας, καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι πέρασαν τα σύνορα της Τυνησίας καταδιώκοντας τους αντικαθεστωτικούς.
Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι κατέλαβαν το μεθοριακό πέρασμα Ντεχίμπα στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας στη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν "και στις δύο πλευρές των συνόρων".
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντικαθεστωτικοί υποχώρησαν ένα χιλιόμετρο στο εσωτερικό της Τυνησίας καθώς τους καταδίωκαν οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης και κάποιοι εξεγερμένοι κατάφεραν να ξαναπεράσουν στη Λιβύη,ενώ εξεγερμένοι αλλά και Λίβυοι στρατιώτες συνελήφθησαν από τις δυνάμεις της Τυνησίας.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι στις συγκρούσεις έχουν εμπλακεί και δυνάμεις της Τυνησίας, ενώ οι κάτοικοι της πόλης Ντεχίμπα,αναζητούν καταφύγιο.
Εκτός από την Ντεχίμπα και η πόλη Ουεζέν, έχει επίσης ανακαταληφθεί από τους Λίβυους στρατιώτες, ενώ η κυβερνητική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και την πόλη Κούφρα στη νοτιοανατολική Λιβύη.
Την ίδια στιγμή τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη χρησιμοποιούν για τις επιδρομές τους βόμβες «χωρίς εκρηκτικά, με γόμωση από σκυρόδεμα», που σύμφωνα με το γενικό επιτελείο δυνάμεων μειώνουν «σημαντικά, σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν, τους κινδύνους για παράπλευρες απώλειες».

Ο πρώτος βομβαρδισμός με τέτοια πολεμοφόδια πραγματοποιήθηκε την Τρίτη εναντίον ενός τεθωρακισμένου των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι στην περιοχή της Μιζουράτα, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του επιτελείου συνταγματάρχης Τιερί Μπουρκάρ.
Οι άλλες επιδρομές έχουν πραγματοποιηθεί με κανονικές βόμβες με εκρηκτικά, τόνισε ο εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι οι βόμβες με γόμωση σκυροδέματος, ζυγίζουν 300 κιλά, χρησιμοποιούνται συνήθως σε γυμνάσια και πλήττουν τον στόχο τους με ταχύτητα που φθάνει τα 300 μ. ανά δευτερόλεπτο.
«Στόχος αυτού του όπλου, λόγω της ακρίβειας του εξοπλισμού που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, είναι να εστιασθεί στο αποτέλεσμα της πρόσκρουσης, μειώνοντας τον κίνδυνο για παράπλευρες απώλειες. Είναι ένα ιδιαίτερα ακριβές πλήγμα, στο οποίο δεν υπάρχει διασπορά θραυσμάτων, ή αυτή είναι πολύ μικρή», δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπουρκάρ.
Το γαλλικό επιτελείο παρουσίασε κατά την ενημέρωση και εικόνες βίντεο από την καταστροφή ενός λιβυκού άρματος μάχης από βόμβα αυτού του τύπου.
Ο ίδιος εκπρόσωπος διέψευσε τις αιτιάσεις πως οι βόμβες με σκυρόδεμα χρησιμοποιούνται για να εξοικονομηθούν οι κανονικές εκρηκτικές βόμβες: «πρόκειται για τη συνετή χρήση ενός όπλου, περί του οποίου έχει διαπιστωθεί η ακρίβεια των πληγμάτων που μπορούμε να καταφέρουμε, και το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στις επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με το επιτελείο, τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 216 εξόδους κατά τη διάρκεια της εβδομάδος αυτής, έναντι 255 κατά το περασμένο επταήμερο. Η ελάττωση των εξόδων οφείλεται «στις ιδιαίτερα αντίξοες» μετεωρολογικές συνθήκες πάνω από τη Λιβύη. Περίπου 15 τεθωρακισμένα και στοιχεία πυροβολικού καταστράφηκαν από τα πλήγματα των γαλλικών αεροσκαφών, καθώς και μία αποθήκη πυρομαχικών κοντά στη Σύρτη, τονίζει η ίδια πηγή.
Την Τρίτη το Πεντάγωνο είχε αναφέρει πως αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη εξετάζουν την πιθανότητα τροφοδοσίας τους με πολεμοφόδια από τις ΗΠΑ, λόγω της μείωσης των αποθεμάτων τους έπειτα από ένα μήνα διαρκών αεροπορικών επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...