Στη Ρώμη ο Σαρκοζί με "καυτή" ατζέντα

Στη Ρώμη ο Σαρκοζί με
Την Ρώμη επισκέπτεται την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με σκοπό την άμβλυνση της ιταλογαλλικής έντασης που πυροδότησε το μεταναστευτικό ζήτημα. Επί τάπητος  η επανεξέταση της συνθήκης του Σένγκεν και η εξαγορά της ιταλικής Parmalat από τον γαλλικό όμιλο Lactalis.
Το μεταναστευτικό θέμα και η επανεξέταση της συνθήκης Σένγκεν, περί ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων στη ζώνη Σένγκεν, θα βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης κορυφής.
Η Γαλλία "δεν επιδιώκει την αναστολή της συνθήκης Σένγκεν", αλλά "την επανεξέταση των ρυθμίσεων ασφαλείας σε ειδικές καταστάσεις", δήλωσε ο Ανρί Γκιενό, ειδικός σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί.
Η Ιταλία τάσσεται υπέρ της εφαρμογής ενός "τεχνικού ελέγχου" για να προσδιορισθεί μέχρι ποιου σημείου η συνθήκη είναι προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες, δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.
Στις 17 Απριλίου, το Παρίσι προκάλεσε την οργή της Ρώμης διακόπτοντας την κυκλοφορία των τρένων από την ιταλική πόλη Βεντιμίλια προς τη Γαλλία, θεωρώντας ότι ένα τρένο με διαδηλωτές που θέλουν να συνοδεύσουν τους μετανάστες αποτελεί απειλή για τη δημόσια τάξη.
Η Γαλλία είναι οργισμένη με το γεγονός ότι η Ιταλία αποφάσισε να χορηγήσει εξάμηνες άδειες παραμονής σε περισσότερους από 20.000 Τυνήσιους που έχουν φθάσει στις ιταλικές ακτές από τον Ιανουάριο, ώστε να μπορέσουν να ενωθούν με τις οικογένειές τους στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Άλλο σημείο έντασης, η Λιβύη όπου η στάση στη Γαλλίας έχει ενοχλήσει την Ιταλία, η οποία έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στη χώρα. Μετά τους αρχικούς δισταγμούς της Ρώμης, οι θέσεις των δύο χωρών έχουν προσεγγίσει με την επίσημη αναγνώριση των λίβυων αντικαθεστωτικών και την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων στις δυνάμεις της εξέγερσης στη Λιβύη.

Παράλληλα, o γαλλικός όμιλος γαλακτοκομικών προϊόντων Lactalis, που κατέχει ήδη το 29% του μετοχικού κεφαλαίου της Parmalat ανακοίνωσε σήμερα την επιθετική εξαγορά του συνόλου των μετοχών της ιταλικής εταιρείας με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας παγκοσμίως στον τομέα αυτόν, γεγονός που θα συζητηθεί.
Ο όμιλος Lactalis αποφάσισε να καταθέσει δημόσια προσφορά για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Parmalat με τιμή 2,60 ευρώ ανά μετοχή, για το συνολικό ποσόν των 3,375 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας, η οποία επικαλείται τη "μεταβολή του ρυθμιστικού πλαισίου" έπειτα από την απόκτηση του 29% της Parmalat τον Μάρτιο, μετά την υιοθέτηση από την ιταλική κυβέρνηση μέτρων για να αποφευχθεί η επιθετική εξαγορά της ιταλικής εταιρείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...