Ιαπωνία: Φόβοι για νέο τσουνάμι μετά από ισχυρό μετασεισμό

Ιαπωνία: Φόβοι για νέο τσουνάμι μετά από ισχυρό μετασεισμό
Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έσεισε τα χαράματα της Δευτέρας την επαρχία Μιγιάκι στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, ενώ η κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι που θα πλήξει τις ακτές της περιοχής τις επόμενες ώρες, ύψους τουλάχιστον μισού μέτρου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ιαπωνία αλλά και η ωκεανογραφική υπηρεσία των ΗΠΑ, τα παλλιροϊκά κύματα που θα προκληθούν από την ισχυρή σεισμική δόνηση, που καταγράφηκε το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή ακριβώς, που επλήγη περισσότερο από τον ισχυρότατο σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου, θα είναι της τάξης των 50 εκατοστών και θα φθάσουν σε λίγες ώρες στις ακτές της χώρας.
Είναι "απαράδεκτη" η εσφαλμένη ανακοίνωση της εταιρίας Tokyo Electric Power (Tepco), που έχει τη διαχείριση των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Φουκουσίμα, ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας μετρήθηκε να είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό σε δείγματα νερού που διέρρευσε χθες από το πυρηνικό εργοστάσιο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.
To επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, κατά τις μετρήσεις που έγιναν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από τη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας. Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Χιντεχίκο Νισιγιάμα διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι έγιναν από τη διαχειρίστρια του εργοστασίου εταιρία Tepco σε δείγματα νερού που ελήφθησαν κοντά στους δύο αντιδραστήρες αυτούς στη βόρεια πλευρά των εγκαταστάσεων.
Χθες, οι ιαπωνικές αρχές προειδοποίησαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδέχτηκε ότι οι επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και ότι η απουσία προόδου είναι απογοητευτική.
Προκειμένου να αποτραπεί η πυρηνική καταστροφή πρέπει επειγόντως να ψυχθούν οι αντιδραστήρες και να λειτουργήσει το κύκλωμα ψύξης το οποίο τέθηκε εκτός λειτουργίας εξαιτίας του σεισμού και του τσουνάμι που έπληξαν την περιοχή προκαλώντας τον θάνατο 10.418 ανθρώπων, ενώ 17.072 εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...