Τράπεζες διαγράφουν έως και το 25% των χρεών από δάνεια

Σε διαγραφές χρέους, έως και 25% του οφειλόμενου κεφαλαίου, προχωρούν οι τράπεζες στις περιπτώσεις των δανειοληπτών που ετοιμάζονται να προσφύγουν στα δικαστήρια, με βάση τις ρυθμίσεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Αν και οι τράπεζες φοβούνται μη λάβει αυτό το φαινόμενο διαστάσεις χιονοστιβάδας, ωστόσο είναι πλέον περισσότερο διαλλακτικές, καθώς τα «κόκκινα» δάνεια ανήλθαν στο τέλος του 2010 στο 10% των συνολικών χορηγήσεων.
Στον αντίποδα, οι τράπεζες πραγµατοποιούν αναχρηµατοδοτήσεις δανείων µε το σταγονόµετρο, κόβοντας 8 στις 10 αιτήσεις, καθώς έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τον πήχυ, είτε πρόκειται για πιστωτικές κάρτες είτε για καταναλωτικά δάνεια. Παράλληλα, παρελθόν αποτελούν οι άτοκοι περίοδοι χάριτος που έφταναν µέχρι και τους 12 µήνες.
Ειδικά στις περιπτώσεις χορηγήσεων για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, που πριν από την κρίση δίνονταν αφειδώς, απλώς µε την αστυνοµική ταυτότητα του ενδιαφεροµένου, οι τράπεζες περνούν πλέον από κόσκινο τους υποψήφιους πελάτες, καθώς θέλουν να είναι πλήρως εξασφαλισµένες για την πιστοληπτική ικανότητά τους.
Ειδικά στην περίπτωση µεταφοράς οφειλών από άλλες τράπεζες, τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα ελέγχουν ακόµα και αν ο υποψήφιος πελάτης πλήρωνε τις δόσεις στην ώρα τους ή αν καθυστερούσε συστηµατικά, χωρίς να έχει µπει στη «µαύρη λίστα» του Τειρεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...