Αποχωρεί η αυστριακή Verbund από την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού

Η αυστριακή επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας Verbund είπε την Πέμπτη ότι θα αποχωρήσει από την ελληνική αγορά, καθώς δεν θεωρεί ότι η χώρα περιλαμβάνεται στις βασικές της ξένες αγορές. «(Η Verbund) επιδιώκει να υποβαθμίσει σταδιακά τη δραστηριότητά της σε δευτερεύουσες αγορές σε
βάθος χρόνου και έχει αποφασίσει [...] την απόσυρσή της από την κοινοπραξία Verbund-APT Energa
Hellas» είπε η εταιρία σε ανακοίνωσή της.
Η αυστριακή «ΔΕΗ» συνεργαζόταν με την ελληνική Energa και είχαν ιδρύσει την Verbund Hellas με ποσοστά 55 και 45% αντίστοιχα.
Το ποσοστό των Αυστριακών εκτιμάται ότι θα αγοράσει η ελληνική πλευρά (Α.Φλώρος) και η εταιρία θα συνεχίσει το εμπόριο ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιανουάριο με άλλο όνομα, πιθανότατα αυτό της Energa.
Οι λόγοι του «διαζυγίου» εκτιμάται ότι είναι οι γενικότερες διαφωνίες των Αυστριακών για την επέκταση της εταιρείας στο εξωτερικό (Τουρκία, Ρουμανία, Ιταλία, Ελβετία) αλλά και η επέκταση σε οικιακές πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου η εταιρία είχε καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ για τροποποίηση της άδειας προμήθειας. Ως νέος μέτοχος εμφανίζεται η Herimor Holdings Ltd στο ποσοστό 55% της Verbund, ενώ τo 45% παραμένει στην Energa.
Η αποχώρηση της αυστριακής εταιρίας πιθανώς να ωφελήσει την ΔΕΗ, η οποία έχει χάσει πελάτες σε ανταγωνιστές όπως η Verbund, που υποσκελίζουν τα ρυθμιζόμενα τιμολόγιά της.
Η Verbund αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ελλάδα επειδή επιθυμεί να εστιάσει στις πέντε βασικές αγορές της: την Αυστρία, της Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Τουρκία.
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα μειώσει τα τιμολόγια προς εταιρικούς πελάτες, σε μία
προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες στο μερίδιο αγοράς της.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις κατηγορίες πελατών υψηλού περιθωρίου κέρδους εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε 86,6% φέτος, από 98,3% το 2009.
«Η ΔΕΗ θα πάψει να είναι τόσο εύκολος στόχος», σχολίασε στο Reuters ο Πάρης Μαντζαβράς, αναλυτής της HSBC στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...