Οι πιο "sexy" επενδύσεις!

Περίπου για 24μήνες στο χρονοντούλαπο του Χρηματιστηρίου Αθηνών έμειναν τα ETFs, τα επενδυτικά προϊόντα που διαπρέπουν πολλά χρόνια τώρα στο εξωτερικό, για να αποδείξουν εφέτος τελικά την αξία τους, αφού τους τελευταίους οκτώ μήνες έχουν προσελκύσει ελληνικό ενδιαφέρον.
Tα ETFs στην Ελλάδα τέθηκαν σε λειτουργία στα τέλη του 2007 επί Προεδρίας στο ΧΑ του Σπ. Καπράλου και οι πρώτοι που έσπευσαν να διαπραγματευθούν αυτό το προϊόν ήταν η ΕτΕ και η Alpha, ενώ εδώ και ένα μήνα «τρέχει» ο κοινός δείκτης των αγορών Αθήνας-Κων/πολης.. Έκτοτε υπήρξε μια επενδυτική ήπιας αδιαφορίας, όπως ακριβώς είχε γίνει κατά την εφαρμογή – το 2001 – του θεσμού του ειδικού διαπραγματευτή.
Τα ETF (Exchange Traded Funds - Χρηματιστηριακώς Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια) ή trackers αποτελούν ίσως τη σημαντικότερη ”ανακάλυψη” των θεσμικών επενδυτών για τη διαχείριση και επένδυση κεφαλαίων στις διεθνείς αγορές μετοχών από το 1990 και μετά.

Τα ETF ως επενδυτικά προϊόντα, αποτελούν ένα υβρίδιο μεταξύ Αμοιβαίου Κεφαλαίου και κοινής μετοχής, ενώ είθισται να είναι συνδεδεμένα με κάποιο βασικό χρηματιστηριακό δείκτη (π.χ. Γενικό Δείκτη, S&P 500) και μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγών στο χρηματιστήριο.


Στα πλεονεκτήματα τους, επισημαίνουν οι trader, μπορεί να συμπεριληφθεί το ότι ο επενδυτής άμεσα μπορεί να έχει διαθέσιμα τα χρήματά του. Στο παραδοσιακό αμοιβαίο κεφάλαιο δεν υπάρχει δυνατότητα για άμεση ρευστότητα αν την χρειαστείς μέσα στη μέρα. Θα την έχεις σε βάθος 2-3 ημερών, ενώ σε κάποια άλλα προϊόντα είσαι «κλειδωμένος» μέχρι τη λήξη τους.

Το αγαπημένο σπορ των δραστήριων trader είναι το day trading, δηλαδή στην αγοραπωλησία μετοχών ή άλλων μορφών επενδύσεων σε ημερήσια βάση.

Το «σημείο-κλειδί» των ETF είναι ότι οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα μέσω ενός προϊόντος να αποκτούν άμεσα και με σχετικά χαμηλό κόστος, θέση σε ένα καλάθι μετοχών (π.χ. δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20), χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να μελετούν σε βάθος τις επιμέρους μετοχές προκειμένου να δημιουργήσουν οι ίδιοι ένα μετοχικό χαρτοφυλάκιο.

Ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα για τους μικροεπενδυτές είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούνται σε ένα προϊόν σχετικά χαμηλότερου κινδύνου, σε μια αγορά που κατά τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει εντονότατες ανοδικές και καθοδικές διακυμάνσεις, ιδίως σε επιμέρους μετοχές.

Τι λέει η αγορά

«Για τον πρώτο ενάμιση χρόνο, οι έλληνες αδιαφόρησαν. Το ίδιο χρονικό διάστημα τα εν λόγω προϊόντα στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στη Φρανφρούρτη, ανακηρύσσονταν σε προϊόντα πολύ δημοφιλή, έως και προϊόντα “sexy”», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ.Διονύσης Λευτάκης, Πρόεδρος στη DJL Wealth Advisors. «Την περίοδο αυτή, τα ETFs διεθνώς, κατέρριπταν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο τζίρου νεοεισερχόμενων. Το τελευταίο επτάμηνο-οκτάμηνο, είδαμε στην Ελλάδα αυτό να περπατά στην εγχώρια αγορά» συμπληρώνει.

Θεωρείτε ένα ευέλικτο προϊόν και αρτιότερα συνδεδεμένο με τη συμπεριφορά του δείκτη, όπως είναι ο τραπεζικός, δεν έχει καμία σοβαρή ομοιότητα με τα παραδοσιακά αμοιβαία κεφάλαια που από 25ετίας είχαμε στην Ελλάδα και τα οποία αγόραζαν μια μετοχή την τοποθετούσαν στο ενεργητικό τους και να παραμένουν δυνητικά θεατές στις εξελίξεις, αφού η ενεργητική διαχείριση ήταν περιορισμένη.

«Τα ETFs είναι ευέλικτα και πλέον αυτών των καλαθιών υπάρχει διασπορά του επενδυτικού κινδύνου, κάτι που ανακουφίζει τον επενδυτή, ειδικότερα αυτή την περίοδο υψηλής μεταβλητότητας και διαφόρων παραμέτρων που επηρεάζουν τις αγορές από το πουθενά. Έχουν επίσης χαμηλό κόστος εισαγωγής και αγοράς του μεριδίου έναντι των εξόδων που είχαν τα α/κ. Τα ETFs προωθούνται από όλες τις διεθνοποιημένες εταιρείες επενδύσεων.», δηλώνει ο κ.Λευτάκης.


«Ο Έλληνας δεν είναι εξοικειωμένος με τις διεθνής αγορές. Το θετικό, όμως, των ETFs στην εγχώρια αγορά, είναι ότι οι επενδυτές, μπορούν να κάνουν διαφοροποίηση στα χαρτοφυλάκιά τους, που είναι σημαντικό ειδικά αυτές τις δύσκολες ημέρες», σημειώνει ο κ. Τάκης Ζαμάνης, υπεύθυνος συναλλαγών στην ΒΕΤΑ ΑΧΕ. Μάλιστα τονίζει ότι «δύσκολα κάποιος επενδυτής θα επέλεγε μια μετοχή στο χρηματιστήριο της Κων/πολης. Ωστόσο, για παράδειγμα, μπορεί να επιλέξει το ETFs του δείκτη Ελλάδα – Τουρκίας σε αναλογία 25% οι καλύτερες μετοχές της Ελλάδας και 75% οι καλύτερες της Τουρκίας και έτσι να έχει διασπορά ρίσκου».

Διεθνώς…
«Έκρηξη μεγατόνων» και εισροών πλέον των 100 δισ. δολ. αναμένεται να καταγραφεί μέχρι το τέλος της χρονιάς στην αγορά των ETFs που τοποθετούνται σε μετοχές ανεπτυγμένων αγορών, σε ομόλογα και σε πολύτιμα μέταλλα. Τα ETFs κερδίζουν μερίδιο στις αγορές «κλέβοντας» το αντίστοιχο που διατηρούν τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία -με εξαίρεση τα money-market funds- έχουν υπό διαχείριση κεφάλαια που φθάνουν τα οκτώ τρισ. δολάρια.
Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2010 οι εισροές κεφαλαίων έφθασαν στα 89 δισ. δολάρια, καθώς οι επενδυτές «έριξαν» χρήματα σε ETFs, Exchanged Traded Funds, αποδεικνύοντας την «στροφή» των επενδυτών σε εναλλακτικές μορφές επένδυσης, εμπορεύματα, πολύτιμα μέταλλα, ενέργεια.
Αποτελεί μόδα στους επενδυτικούς κύκλους διεθνώς. Για το σύνολο του 2010, μόνο για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, στα ETFs διακινήθηκαν κεφάλαια ύψους σχεδόν 1 τρισ. δολ., ενώ το 2009 έφθασαν στα 800 δισ. δολ.. Οι ημερήσιες διαπραγματεύσεις αγγίζουν τα 60 δισ. δολ., ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του τζίρου των συναλλαγών στη Wall Street ημερησίως.
Σύμφωνα με την Κατερίνα Κωνσταντινίδη, trader στη Saxo Bank Δανίας, από τα αγαπημένα ETFs είναι τα Direxion Daily Financial Bull 3x Shares και Direxion Daily Financial Bears 3x Shares. Αγαπημένος «τόπος» των επενδυτών είναι τα εμπορεύματα – χρυσός, ασήμι – αλλά και οι αναδυόμενες αγορές.

Κατερίνα Κωνσταντινίδη, Trader Saxo Bank στην Κοπεγχάγη

«Τα ETFs είναι α/κ τα οποία διαπραγματεύονται σαν μετοχές και τα οποία ακολουθούν κάποιους δείκτες, όπως του συναλλάγματος, εμπορευμάτων ή μετοχών. Η ιδιαιτερότητά τους, που τα καθιστά και ως ξεχωριστά προϊόντα, είναι ότι μπορούν οι επενδυτές που τα επιλέγουν δείκτες να τους παίξουν μία φορά long, long επί δύο ή ακόμα και επί τρεις φορές, ή αντίθετα sort, sort επί δύο ή επί τρεις φορές.
Το πρόβλημα είναι ότι τα ETFs δεν έχουν μεγάλη ρευστότητα και έτσι να «ζητήσει» ένας επενδυτής μια ορισμένη τιμή και να μην μπορεί να την πιάσει άμεσα. Προτρέπω τους πελάτες μου να βλέπουν ότι τα ETFs έχουν μεγάλο τζίρο. Στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται ότι είναι παθητικά αμοιβαία και ότι οι fund manager δεν λειτουργούν ενεργητικά όπως σε άλλα ταμπλό. Για την ελληνική αγορά είναι μια νέα εναλλακτική μορφή επένδυσης, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα, αφού είναι α/κ που έχουν παθητικό μάνατζμεντ, διότι ακολουθούν τους δείκτες που είναι underline και τους οποίου μπορούν να τους παίξουν sort ή long».

Τι είναι τα ETFs;
Τα ETFs είναι μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία εκδίδονται από Ανώνυμες Εταιρίες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) και εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο. Αγοράζονται και πωλούνται κατά τη διάρκεια των ωρών διαπραγμάτευσης του χρηματιστηρίου, μέσω των χρηματιστηριακών εταιριών, όπως ακριβώς και οι μετοχές. Τα ETFs δίνουν τη δυνατότητα στον επενδυτή να πραγματοποιήσει διασπορά του κινδύνου της επένδυσής του μέσω της έκθεσης σε διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αξιών, ενώ έχουν ως κύριο επενδυτικό στόχο την αναπαραγωγή της απόδοσης ενός συγκεκριμένου δείκτη.

Τι είναι δείκτης;

Δείκτης είναι το μέτρο καταγραφής των τάσεων των αξιών που διαπραγματεύονται σε ένα χρηματιστήριο και παρέχει πληροφορία για την πορεία τους με ένα μόνο αριθμό. Κατά το σχηματισμό ενός δείκτη οι αξίες οι οποίες τον συνθέτουν επιλέγονται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα:

Ο δείκτης FTSE/ΧΑ 20 αποτελείται από τις είκοσι μεγαλύτερες (blue chips) εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στα κριτήρια συμμετοχής στο δείκτη συμπεριλαμβάνονται η κεφαλαιοποίηση, η εμπορευσιμότητα και η διασπορά των μετοχών. Ο δείκτης σχεδιάστηκε από το ΧΑ σε συνεργασία με την FTSE Intl. Ltd, ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1997 με τιμή έναρξης 1.000 και η σύνθεσή του αναθεωρείται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
Τα ETFs διαπραγματεύονται στην κατηγορία Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια όπου οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν ή να πουλήσουν μερίδια ETFs με τον ίδιο τρόπο που αγοράζουν ή πωλούν μετοχές. Το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέχει την πλατφόρμα για την ηλεκτρονική διαπραγμάτευση των ETFs καθώς και επιπλέον εργαλεία για την ολοκλήρωση της λειτουργίας της αγοράς των ETFs.
ΠΗΓΗ:Νοοz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...