John Lennon: Η ζωή, το έργο και ο άδικος χαμός του

Σαν σήμερα, στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 κόπηκε το νήμα της ζωής για τον John Lennon από τον Mark Chapman.
Ο Lennon είχε μόλις ηχογραφήσει τα τραγούδια «Walking on thin ice» και «It happened» για τον επόμενο δίσκο του και επέστρεφε στο σπίτι του στο ιστορικό κτίριο «Dakota» της Νέας Υόρκης.
Ο φανατικός θαυμαστής του, Mark Chapman, είχε πάει στην Νέα Υόρκη για να τον δει από κοντά και να του μιλήσει. Είχε καθίσει στην είσοδο του κτιρίου από νωρίς το πρωί εκείνη την μέρα και όταν ο Lennon έφευγε για το studio τον είχε σταματήσει και είχε πάρει αυτόγραφο. Ο Chapman δεν έφυγε όμως, συνέχισε να τον περιμένει στην είσοδο και όταν το βράδυ επέστρεψε τον πυροβόλησε πισώπλατα, συνολικά τέσσερις φορές. Σύμφωνα με τις αναφορές των μαρτύρων και των αστυνομικών αρχών, μετά τη δολοφονία, ο Chapman παρέμεινε στον τόπο του εγκλήματος μέχρι την άφιξη της αστυνομίας. Εκτός από το όπλο του εγκλήματος, στην κατοχή του υπήρχαν ένα αντίτυπο του δίσκου «Double Fantasy», στο εξώφυλλο του οποίου είχε υπογράψει νωρίτερα ο Lennon, ένα αντίτυπο του μυθιστορήματος «The Catcher in the Rye», καθώς και κασέτες με τραγούδια των Beatles. O Lennon οδηγήθηκε αμέσως στο νοσοκομείο Ρούζβελτ, όπου με την άφιξή του επισημοποιήθηκε ο θάνατός του.
Δύο ημέρες αργότερα, η σορός του αποτεφρώθηκε στο κοιμητήριο του Φέρνκλιφ, στη Νέα Υόρκη. Ο Mark Chapman καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Σε ψυχιάτρους του δικαστηρίου διηγήθηκε πως «κακά πνεύματα» τον παρότρυναν να δολοφονήσει τον Lennon ενώ το 2004 ομολόγησε επίσης πως ένας από τους λόγους που τον ώθησαν στην εγκληματική του ενέργεια ήταν η επιθυμία του να προβληθεί, αισθανόμενος πως μέχρι τότε ήταν ασήμαντος.
Ο Lennon γεννήθηκε στο Liverpool στις 9 Οκτωβρίου 1940 σε μια χώρα που βίωνε τον μεγαλύτερο πόλεμο της νεότερης ιστορίας, τον ‘Β Παγκόσμιο.
Ο πατέρας του Alfred ήταν ναυτικός και η μητέρα του Julia χορεύτρια σε τοπικά κλαμπ. Μετά τον χωρισμό των γονιών του, ο νεαρός John μεγάλωσε στο σπίτι της αυστηρής θείας του Mimi και του άνδρα της George, που τον αγαπούσαν σαν δικό της παιδί. Μολονότι δεν ζούσε με τη μητέρα του, τη λάτρευε. Άλλωστε, ήταν εκείνη που του χάρισε την πρώτη του κιθάρα το 1957, ενθαρρύνοντάς τον να ασχοληθεί με τη μουσική. Ο θάνατός της σε τροχαίο το 1958 δεν ξεπεράστηκε ποτέ από τον John και ήταν η αιτία που σφυρηλάτησε τη δυνατή του φιλία με έναν άλλο νεαρό, τον Paul McCartney, που είχε χάσει τη μητέρα του από την επάρατο νόσο.
Ο Τζον ζούσε για τη μουσική και τον Μάρτιο του 1957 ίδρυσε την πρώτη του μπάντα, τους Quarrymen, που πήρε το όνομά της από το σχολείο, όπου φοιτούσε. Έπαιζαν σκιφλ, ένα είδος φολκ μουσικής με τζαζ και μπλουζ επιρροές.








Στις 6 Ιουλίου 1957 γνωρίζει τον Πολ ΜαΚάρτνεϊ, ο οποίος σύντομα γίνεται μέλος του συγκροτήματος, αφού ο πατέρας του διαθέτει το υπόγειο του σπιτιού για τις πρόβες των Quarrymen. Την εποχή αυτή ο Λένον γράφει και το πρώτο του τραγούδι «Hello Little Girl», που έγινε αργότερα επιτυχία με τους The Fourmost. Στο συγκρότημα καταφθάνει με συστάσεις του ΜακΚάρτνεϊ ο νεαρός κιθαρίστας Τζορτζ Χάρισον, που δίνει έναν πιο ροκ χαρακτήρα. Οι Quarrymen μετονομάζονται σε «Johnny and the Moondogs», με τον Lenon να έχει τον πρώτο λόγο, αλλά να μην είναι ικανοποιημένος από τον ήχο τους. Το καλοκαίρι του 1958 ηχογραφούν ένα δίσκο 45 στροφών, που περιέχει δύο τραγούδια, τη σύνθεση των Lennon/McCartney «In Spite of Αll the Danger» και τη διασκευή του κομματιού του Buddy Holy «That' ll Be the Day».
Στα μέσα του 1959, η μπάντα του Lennon αλλάζει το όνομά της σε Beatles και αρχίζει εμφανίσεις στο Αμβούργο και στο κλαμπ του Liverpool, Cavern. Ήταν εκεί που τους ανακάλυψε ο Brian Epstein, ο πρώτος τους μάνατζερ, και στις 5 Οκτωβρίου 1962 κυκλοφορούν το παρθενικό τους single «Love me Do». Η επιτυχία είναι μεγάλη. Οι Beatles εκτοξεύονται στην κορυφή και εν μια νυκτί μετατρέπονται σε ζωντανό θρύλο. Στα τραγούδια τους συνδυάζουν τη ρεαλιστική προσέγγιση και την εσωτερικότητα του Lennon, με την αισιόδοξη ματιά και το μελωδικό χάρισμα του McCartney. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Οι Beatles ανάγουν το τρίλεπτο ποπ τραγούδι σε μορφή τέχνης. Από την εποχή των Beatles, ο John Lennon είχε ξεκινήσει την προσωπική του μουσική διαδρομή. Με τη συμμετοχή της Yoko Ono ηχογράφησε τρεις δίσκους με πειραματική μουσική κι ένα live στο Τορόντο με τη νεοσύστατη μπάντα των Plastic Ono Band. Μετά τη διάλυση των Beatles και μέχρι τη δολοφονία του το 1980 κυκλοφόρησε μια σειρά άλμπουμ, που δεν έφθαναν στο δημιουργικό ύψος της μουσικής των «Σκαθαριών», αλλά παρουσίαζαν μεγάλο ενδιαφέρον και είχαν απήχηση στο μουσικόφιλο κοινό. Κορυφαία στιγμή υπήρξε αναμφισβήτητα το άλμπουμ Imagine (1971) και το ομώνυμο τραγούδι, που έγινε ο ύμνος του αντιπολεμικού κινήματος. Στις 31 Αυγούστου 1971 ο Lennon μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και δεν θα επιστρέψει ποτέ στην Αγγλία. Σύντομα θα αντιμετωπίσει προβλήματα με το αμερικανικό κράτος, καθώς ο πρόεδρος Nixon ψάχνει τρόπο να τον απελάσει. Δεν του συγχωρεί ότι είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη του αντιπολεμικού κινήματος, που μάχεται τη συμμετοχή των Αμερικανών στο Βιετνάμ.  ευφάνταστους τρόπους και εκμεταλλευόμενος τα ΜΜΕ («Bed-In»), προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη στην υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης. Ο Lennon βρίσκεται στο στόχαστρο και των πανίσχυρων εκκλησιαστικών οργανώσεων, που δεν ξεχνούν τη δήλωση του 1966, ότι «οι Beatles είναι πιο διάσημοι από τον Θεό». Το 1973 χωρίζει από την Ono και τα φτιάχνει για δύο χρόνια με την κινέζα γραμματέα του Mei Pang. Τον Νοέμβριο του 1974 θα εμφανιστεί για τελευταία φορά επί σκηνής, συμμετέχοντας σε μια συναυλία του Έλτον Τζον στη Νέα Υόρκη. Το 1975 επανασυνδέεται με τη Yoko Ono και στις 20 Μαρτίου παντρεύονται στο Γιβραλτάρ. Στις 9 Οκτωβρίου θα γεννηθεί ο γιος τους Shaun. Ο Τζον εγκαταλείπει τη μουσική για να αφιερωθεί στη φροντίδα του νεογέννητου παιδιού του. Πέντε χρόνια αργότερα θα επιστρέψει δυναμικά στη μουσική, με το διπλό άλμπουμ «Double Fantasy», που θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα της σύντομης, αλλά σπουδαίας καριέρας του. Ο ίδιος, με το μακάριο χιούμορ που τον διέκρινε, μας είχε προϊδεάσει για το τέλος του: «Να δείτε που θα πάω είτε από αεροπορικό ατύχημα, είτε από σφαίρα κάποιου τρελού θαυμαστή μου» είχε πει σε μια του συνέντευξη.

Δισκογραφία

Unfinished Music No. 1 – Two Virgins (1968)
Unfinished Music No. 2 – Life With The Lions (1969)
The Wedding Album (1969)
John Lennon/Plastic Ono Band (1970)
Imagine (1971)
Sometime In New York City (1972)
Mind Games (1973)
Walls And Bridges (1974)
Rock'n'Roll (1975)
Double Fantasy (1980)
Milk and Honey (1984)
Ζωντανές ηχογραφήσεις
Live Peace In Toronto 1969 (1969, 2006)
Live in New York City (1986)
Συλλογές
Shaved Fish (1975)
The John Lennon Collection (1982)
Menlove Ave. (1986)
Imagine: John Lennon (1988)
Lennon (4CD) (1990)
Lennon Legend: The Very Best of John Lennon (1997)
John Lennon Anthology (1998)
Wonsaponatime (1998)
Acoustic (2004)
Peace, Love & Truth (2005)
Working Class Hero: The Definitive Lennon (2005)
The U.S. Versus John Lennon (μουσική για την ομώνυμη ταινία) (2006)

Λογοτεχνικά έργα

John Lennon, In His Own Write (1964)
John Lennon, A Spaniard in the Works (1965)
John Lennon, Skywriting by Word of Mouth (1987)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...