«Πάγωσε» την προμήθεια των DM 63 o Eυάγγελος Βενιζέλος λόγω εμπλοκής μεσαζόντων

«Πάγωσε», τουλάχιστον προσωρινά, την προμήθεια των 12.000 βλημάτων των 120 χλστ. ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς διαπιστώθηκαν εμπλοκές μεσαζόντων με έδρες εταιρείας εκτός Ελλάδος σε σχέση με την προμηθεύτρια εταιρεία Rheinmetall WM επιβεβαιώνοντας πλήρως τον προβληματ5ισμό που έχει αναπτύξει το defencenet.gr σχετικά με το θέμα.

Η προμήθεια των 12.000 νέων βλημάτων DM 63 (διατρητικά APFSDS-T συν 3.000 εκπαιδευτικά βλήματα DM12, τα οποία παραχωρούνται δωρεάν) είχε αποφασιστεί στις 19 του περασμένου Μαίου, αλλά έκτοτε το θέμα είχε «κολλήσει». Η αιτία που ο υπουργός Άμυνας δεν έχει υπογράψει από τότε το αίτημα για την υποβολή επίσημης οικονομοτεχνικής προσφοράς (RFP) από τους Γερμανούς είναι πως διαπιστώθηκε ότι η προμηθεύτρια εταιρεία, Rheinmetall, έχει υπογράψει σύμβαση παροχής συμβουλών με εταιρεία που φέρεται ότι ανήκει σε Έλληνα, ο οποίος όμως έχει την εταιρεία στην Κύπρο.

Αυτό δεν είναι νομότυπο, αφού δεν μπορεί να δραστηριοποιείται κάποιος επαγγελματικά στην Ελλάδα και να πληρώνει φόρο στην Κύπρο. Το «μήνυμα» Βενιζέλου στους ενδιαφερόμενους Γερμανούς είναι ότι ή θα εναρμονιστούν απολύτως με την ελληνική νομοθεσία ή βλήματα δεν προμηθεύεται ο ΕΣ τουλάχιστον από αυτούς. Έτσι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή παραπέμπεται στη γερμανική πλευρά για την επίλυση του ζητήματος αλλά και η ίδια γνωρίζει πολύ καλά πως δεν έχει το χρόνο με το μέρος της, καθώς η προμήθεια έχει το χαρακτήρα του επέιγοντος για ευνόητους λόγους. Παράλληλα όπως είχε αναφέρει το defencenet.gr στις 17 Δεκεμβρίου ενδιαφέρον για το πρόγραμμα εξέφρασε και η ισραηλινή ΙΜΙ με πρόταση-σφήνα στο πρόγραμμα, που υπέβαλε με «πολύ καλούς όρους», όπως ανέφεραν πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η πρόταση προβλέπει συμπαραγωγή για όποια ποσότητα πυρομαχικών επιλέξει το ΓΕΣ και σε τιμές που δεν ξεπερνούν το 70% του κόστους των πυρομαχικών στις τιμές που έχει δώσει η γερμανική Rheinmetall στην ύψους 52 εκατ. ευρώ και χωρίς την υποχρέωση εγχώριας συμπαραγωγής, κάτι που προβλέπεται στην αντίστοιχη ισραηλινή πρόταση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...