Συναίνεση στις ρυθμίσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις ζητεί η Λ.Κατσέλη

Συναίνεση στις ρυθμίσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις ζητεί η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη, με αφορμή τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για την ευελιξία στην αγορά εργασίας. Κατά την εισήγησή της στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η κ. Κατσέλη σημείωσε πως πρέπει να ληφθεί υπόψη «το γεγονός ότι μεγάλες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται ελεγχόμενη ευελιξία στη διαμόρφωση του μισθού, αλλά με όρους που θα αποτρέψουν μια ανεξέλεγκτη εφαρμογή, η οποία θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, αλλά και στο εισόδημα του εργαζομένου». «Βρισκόμαστε σε ένα δρόμο που μας δίνει μια αισιοδοξία ότι θα βάλουμε ένα πλαίσιο, στο οποίο θα υπάρχει ανοχή, αν όχι συναίνεση» τόνισε η υπουργός Εργασίας και συμπλήρωσε ότι «μέσα στο μήνα θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου που απορρέει από το μνημόνιο για την αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Από την πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης ζήτησε εξαιρετική προσοχή στο ζήτημα αυτό, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αποδιοπομπαίος τράγος το πλαφόν των 730 ευρώ που προβλέπει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας -ποσό που προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας.
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας ότι με τις επιχειρησιακές συμβάσεις «θα γίνει σφαγείο σε σειρά κλάδων με μειώσεις μισθών από 10-40%», ενώ δήλωσε βέβαιος ότι θα υπονομευθεί η κατώτερη αμοιβή στην εθνική συλλογική σύμβαση.
Την ανάγκη να ακολουθήσουμε τις αρχές του «οικονομικού εθνικισμού», που ακολουθούν ισχυρότερες από την ελληνική οικονομίες επεσήμανε ο Ηλίας Πολατίδης από τον ΛΑΟΣ, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα δεν λύνονται όσο αυξάνονται οι λαθρομετανάστες και μειώνονται οι θέσεις εργασίας. Για δολίευση της εθνικής συλλογικής σύμβασης έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Κριτσωτάκης, προσθέτοντας ότι συνιστά ταξική τακτική μείωση του εργασιακού κόστους για τον εργοδότη: «Δεν θα σας δώσουμε την ανοχή μας, όπως δεν θα σας την δώσει ούτε η κοινωνία». «Φυσικά και προχωρούμε με εξαιρετική προσοχή στις διαπραγματεύσεις για ένα ζήτημα που μας επιβάλλεται κι από το μνημόνιο και το ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν ανεξέλεγκτες μειώσεις μισθών, ούτε να καταστρατηγηθούν βασικά εργασιακά δικαιώματα», απάντησε η κ. Κατσέλη. Ματαιώθηκε η συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους. Ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για τις 4.30 συνάντηση της υπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους μετά από τον αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου από 50 περίπου μέλη του ΠΑΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...