Αυξάνονται οι χρήστες ναρκωτικών


Αρκετά ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, σχετικά με τα άτομα που είναι χρήστες ναρκωτικών αλλά και τα εθισμένα στο αλκοόλ άτομα.

Μείωση του αριθμού των νεαρών (15 έως 24 χρόνων) χρηστών ηρωίνης, το 2009, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά και αύξηση του αριθμού των χρηστών μεγαλύτερων ηλικιών (35-64 ετών), διαπίστωσε η έρευνα ενώ καταγράφηκε μεγάλη ανησυχία για τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Σε γενικές γραμμές, ο αριθμός των χρηστών ηρωίνης έπειτα από πολλά χρόνια εκτιμάται ότι αυξήθηκε το 2009, ενώ αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των χρηστών, που βρίσκονται σε θεραπεία. Επιπλέον, και ο αριθμός των χρηστών κοκαΐνης παρουσίασε άνοδο και μάλιστα αυξήθηκε η ενέσιμη χρήση της ουσίας, Μεγαλύτερη προσβασιμότητα στη θεραπεία αποκτούν χρήστες εθνοτικών ομάδων. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρέχουν θεραπεία σε εξαρτημένους μετανάστες, χωρίς άδεια παραμονής.
Όσον αφορά στις φυλακές, τα σχετικά προγράμματα είναι λιγοστά, ενώ θεραπεία υποκατάστασης δεν υπάρχει στις ελληνικές φυλακές. Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα της έκθεσης και στο θέμα των θανάτων λόγω χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των περιστατικών, που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται έγκαιρα από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες. Στην έκθεση εκφράζεται ελπίδα για βελτίωση της κατάστασης με τον ορισμό Εθνικού Συντονιστή για τα Ναρκωτικά και τη σύσταση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Καταπολέμησης Εξαρτήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...