Αυξήσεις επιτοκίων σε δάνεια και κάρτες!

Οι τράπεζες προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε αυξήσεις των επιτοκίων τους στα καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες, προσπαθώντας να αντισταθμίσουν το κόστος από τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων. Ήδη, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», οι αυξήσεις στα επιτόκια πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων είναι 0,25% με 0,35% της μονάδας (όπως ανακοίνωσαν οι Πειραιώς και Αγροτική), ενώ η FBBank μειώνει το επιτόκιο του καταθετικού λογαριασμού Europremium κατά 0,25% της μονάδας. Αυξήσεις, όμως, σημειώνονται και στα επιτόκια επιχειρηματικής πίστης, κατά 0,50%. Η Τράπεζα της Ελλάδος απευθύνει σύσταση στους τραπεζίτες να μειώσουν τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας, τα οποία διαμορφώνονται στα επίπεδα του 4%, για να μη χρειαστεί να προχωρήσουν σε αυξήσεις στα δάνεια.
Στη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Προβόπουλος με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, επανέλαβε ότι το ζητούμενο είναι να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια στην αγορά. Ταυτόχρονα, το επιτόκιο euribor τριμήνου, με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών, επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο 1,026% και έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε 5 μήνες. Την Τετάρτη, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, το βασικό επιτόκιο καταναλωτικής πίστης αυξάνεται στο 10,60% από 10,25% και το βασικό επιτόκιο για δάνεια προς αγρότες στο 6,60% από 6,25%. Το βασικό επιτόκιο των ανοικτών δανείων στο 10,25%.
Επίσης, η Αγροτική Τράπεζα την περασμένη βδομάδα αύξησε τα επιτόκια των πιστωτικών της καρτών, τα οποία για αγορές κυμαίνονται από 15,35% έως 15,65% ανάλογα με τον τύπο της κάρτας, ενώ το νέο επιτόκιο αναλήψεων διαμορφώνεται σε 16,60%. Τα αντίστοιχα επιτόκια της ATE Club Visa για μισθοδοτούμενους διαμορφώνονται σε 13,65% και 14,65%. Η FBBank ανακοίνωσε ότι μειώνει στο 1% το επιτόκιο του λογαριασμού Europremium, από 1,25%. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο στο εξής θα είναι ίσο με το επιτόκιο της ΕΚΤ (1%) και δεν θα υπάρχει η προσαύξηση του 0,25%. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που οι τράπεζες καταργούν και αποσύρουν από την αγορά χαμηλότοκα προϊόντα καταναλωτικής πίστης και συγκεκριμένα τα «ανοικτά δάνεια», καθώς τα θεωρούν ασύμφορα. Επίσης, περιορίζονται και οι προσφορές για μεταφορές υπολοίπων από πιστωτικές κάρτες, αφού θεωρούνται ιδιαίτερα «επικίνδυνη» κατηγορία. Οι καθυστερήσεις στα καταναλωτικά δάνεια - και κυρίως στις πιστωτικές κάρτες - έχουν φθάσει το 20% και αντιστοιχούν σε «κόκκινες οφειλές» ύψους 7 δισ. ευρώ, με τις συνολικές οφειλές να ανέρχονται στα 35,6 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...