Σε «καλό δρόμο» το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο

Περισσότερο από το 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, σύμφωνα με φετινά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Με άξονα την πληροφορία αυτή, το Υπουργείο Υγείας παρουσίασε σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, που αφορά στην περίοδο 2011-2015. Σκοπός του σχεδίου είναι αφενός να συμβάλει στην ευρύτερη συνειδητοποίηση, ότι ο καρκίνος αποτελεί μία χρόνια και συχνά ιάσιμη νόσο, και αφετέρου να συντελέσει καθοριστικά στην αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπισή της.
Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, που συνιστά κυρίως αποστολή των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι προτεραιότητα για τους συντάκτες του Σχεδίου. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στην ομιλία του στο Ζάππειο, όπου παρουσιάστηκε το Σχέδιο, τόνισε ότι «παρότι είμαστε η έκτη χώρα σε δαπάνες υγείας συγκριτικά με τον πληθυσμό μας, εξακολουθούμε να μην είμαστε ευχαριστημένοι με τις υπηρεσίες, που παρέχονται στον πολίτη». Μάλιστα, σε μία γενικότερη αναφορά, σημείωσε ότι «η επόμενη αναθεώρηση πρέπει να αφορά ζητήματα Δικαιοσύνης, καθώς τα πράγματα είναι αδύνατο να προχωρήσουν σε οποιονδήποτε τομέα και όχι μόνο στην Υγεία, εάν γίνονται συνεχώς ενστάσεις από τρίτους».

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, είναι να μειωθεί η έκθεση του πληθυσμού στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για τον καρκίνο, αλλά και να αυξηθούν τα προγράμματα ομαδικού και ατομικού προσυμπτωματικού ελέγχου για συγκεκριμένα είδη καρκίνου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη βελτίωση των υπηρεσιών αντιμετώπισης του διαγνωσμένου καρκίνου αλλά και την πρόσβαση στις θεραπείες.
Το σχέδιο προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις, όπως:
- Ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου για την κατ' οίκον νοσηλεία και τη λειτουργία ξενώνων ασθενών τελικού σταδίου
- Συμβουλευτική και παρηγορητική - ανακουφιστική στήριξη
- Ανάπτυξη ξενώνων τελικού σταδίου
- Ανάπτυξη συστήματος επανελέγχου των ογκολογικών ασθενών για την έγκαιρη διάγνωση των μεταστάσεων
- Δημιουργία μεικτών ξενώνων φιλοξενίας ασθενών, που υποβάλλονται σε θεραπεία και των συγγενών τους
- Δημιουργία ενιαίου θεσμικού πλαισίου και οδηγού παροχών και δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο
- Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και ενίσχυση των μηχανισμών εργασιακής και κοινωνικής επανένταξης για ασθενείς με καρκίνο (νοσούντες ή αποθεραπευθέντες)
- Δημιουργία - Ενίσχυση Μηχανισμών Ψυχο-Κοινωνικής Υποστήριξης Οικογενειών Καρκινοπαθών (νοσούντες ή αποθεραπευθέντες) ιδιαίτερα αναφορικά με τις κακοήθεις νεοπλασίες της παιδικής ηλικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...