Τρεις ψήφοι έκαψαν τη Ρώμη

Οι διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο κέντρο της Ρώμης και σε άλλες πόλεις της Ιταλίας, που κλιμακώθηκαν μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης στην ιταλική Βουλή και κατέληξαν σε μάχες σώμα με σώμα με αστυνομικούς, σκίασαν γρήγορα χθες την πύρρειο νίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η Αιώνια Πόλη έγινε για ώρες πεδίο μάχης, με τραυματίες και πολλές προσαγωγές. Πορείες διαδηλωτών που ξεκίνησαν από νωρίς χθες το πρωί στη Ρώμη, η μία φοιτητών που διαμαρτύρονταν κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και της κυβέρνησης και μία δεύτερη συνδικάτων, κομμάτων και οργανώσεων πολιτών, επίσης αντικυβερνητική, γίνονταν με ηρεμία σχεδόν μέχρι την ώρα που απερρίφθη από τη Βουλή οριακά -με τρεις ψήφους διαφορά- η πρόταση μομφής κατά του Μπερλουσκόνι.
Οι ιταλικές δυνάμεις τάξης είχαν περικυκλώσει από νωρίς τα κτήρια της Γερουσίας και της Βουλής, για να τα προστατεύσουν, όμως ομάδες διαδηλωτών κατάφεραν να ξεφύγουν στους γύρω δρόμους και να πλήξουν με μπογιές, αβγά, βόμβες μολότοφ και πέτρες διάφορα σημεία, όπως το κτήριο της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και ένα τεθωρακισμένο όχημα που επιχειρούσε να απομακρύνει από το κτήριο του ιταλικού ΣΔΟΕ υπαλλήλους. Το κέντρο της Ρώμης έκλεισε, όπως επίσης και πολλά καταστήματα στη Βία ντελ Κόρσο και στους γύρω δρόμους.

Αγριο ξύλο στους δρόμους

Το κυνηγητό με τους αστυνομικούς, που χρησιμοποίησαν κλομπ και δακρυγόνα, είχε ξεκινήσει από νωρίς. Οι φοιτητές φώναζαν το σύνθημα «Μομφή στην κυβέρνηση από τη βάση, με επιθέσεις στα μέγαρα της εξουσίας». Από τις μάχες στους δρόμους πάνω από δέκα άτομα τραυματίστηκαν ενώ έγιναν και πολλές προσαγωγές.Ο Πάολο Φερέρο της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης επιτέθηκε κατά της αστυνομικής βίας, κάνοντας λόγο για «σφαγή». «Επιβεβαιώθηκε το φασιστοειδές πρόσωπο αυτής της κυβέρνησης, που από τη μια στερεί κάθε ελπίδα από τους νέους και από την άλλη τούς τσακίζει όταν διαμαρτύρονται».
Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλεις πόλεις της Ιταλίας προκειμένου να συμπέσουν με τις δύο ψηφοφορίες στη Γερουσία, από την οποία ο Μπερλουσκόνι βγήκε εύκολα νικητής με 162 ψήφους υπέρ στους 308 (εδώ είχε ο ίδιος ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης), όχι όμως και στη Βουλή όπου, έπειτα από θυελλώδη ψηφοφορία, φραστικές αντιπαραθέσεις και πραγματικούς διαγκωνισμούς, ο χαλκέντερος Καβαλιέρε σώθηκε με τρεις ψήφους. Η πρόταση μομφής καταψηφίστηκε με 314 ψήφους υπέρ έναντι 311 κατά. (Πηγές: www.corriere.it, www.ansa.it, www.repubblica.it, BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...