Ιταλική μηλόπιτα με σταφίδες και κουκουνάρι!

«Sbrisoletta al mele»
Τόσο μακριά, κι όμως τόσο κοντά: η καταπληκτική (και πολύ εύκολη) μηλόπιτα είναι τελικά μια γεύση οικεία. Θα έλεγα πως θυμίζει πολύ το δικό μας χαλβά, γι' αυτό και μπορείτε ωραιότατα να αντικαταστήσετε το κουκουνάρι με καβουρδισμένα αμύγδαλα. Η κόρη μου (και οι φίλες της, αλλά και οι μαμάδες τους) τη λατρεύουν!
ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:


* 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
* 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
* 200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, πολύ κρύα, από το ψυγείο ή την κατάψυξη
* 1 πρέζα αλάτι
* 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γρ.)

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:


  * 800 γρ. μήλα (εδώ πάνε ωραία τα γκόλντεν, αλλά βάλτε ό,τι έχετε στο σπίτι)
* 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες μαύρες ή ξανθιές
* 1 κουταλιά της σούπας ρούμι ή γλυκό κρασί
* 1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι ή 2 κουταλιές ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
* το ξύσμα και το χυμό από μισό λεμόνι, λίγη κανέλα σε σκόνη
* 1 κρόκος αβγού
* 1 ποτήρι του νερού γάλα πλήρες φρέσκο
* ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια φόρμα με διάμετρο 26 εκατοστά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν, ανακατεύουμε με το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε κύβους. Δουλεύουμε γρήγορα με τις άκρες των δαχτύλων ή χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα των αβγών (βλ. crumble) μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Καθαρίζουμε τα μήλα από το φλούδι και τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Αδειάζουμε λίγο περισσότερο από το μισό μείγμα της ζύμης στη φόρμα και ισιώνουμε απαλά την επιφάνεια καλύπτοντας τον πάτο και 1-2 εκατοστά στο πλάι. Δεν πιέζουμε τη ζύμη να ενοποιηθεί! Αδειάζουμε τη γέμιση και κλείνουμε με την υπόλοιπη ζύμη, φροντίζοντας να μην πιέζουμε. Ανακατεύουμε τον κρόκο με το γάλα και περιχύνουμε το γλυκό. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Γαρνίρουμε με κανέλα και ζάχαρη άχνη. Το απολαμβάνουμε καλύτερα χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

ΠΗΓΗ:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...