Από Ιανουάριο η πρώτη έκδοση ευρωομολόγου - Στόχος η διάσωση της Ιρλανδίας - Πώς αντέδρασαν οι αγορές


- Αισιοδοξία στις αγορές με αφορμή και την πρόθεση της ΕΚΤ να αγοράσει ξανά κρατικά ομόλογα
- Πτώση των spread στις αδύναμα οικονομικά ευρωπαϊκές χώρες της περιφέρειας
- Μεγάλα κέρδη για το ελληνικό χρηματιστήριο που έκλεισε στα 3,85%
- Άρχισε ξανά η ανοδική πορεία του ευρώ

Στην πρώτη έκδοση ευρωομολόγο αναμένεται να προχωρήσει τον Ιανουάριο η Ευρωζώνη για πρώτη φορά στην ιστορία της, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη διάσωση της Ιρλανδίας, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ταμείο θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει χρήματα τον Ιανουάριο και αυτή η ενέργεια θα απευθύνεται κυρίως σε ευρωπαίους. Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε γνωστο πως υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από ταμεία στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ασία. Η είδηση αυτή σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει σημαντικά τις αγορές της σε κρατικά ομόλογα, προκάλεσε μεγάλη αισιοδοξία στις αγορές, που αντέδρασαν θετικά, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να σημειώνουν μεγάλη άνοδο, ενώ χαρακτηριστική περίπτωση είναι και το Χρηματιστήριο της Αθήνας που έκλεισε με άνοδο 3,85%. Η είδηση αυτή επηρέασε όπως ήταν αναμενόμενο και τα spread των αδύναμων οικονομικά χωρών, καθώς σημείωσαν πτώση σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ισπανία.
Στα θετικά της είδησης πρέπει να προστεθεί και η άνοδος του ευρώ, το οποίο ενώ έχανε καθημερινά έδαφος σήμερα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, φθάνοντας κοντά στα 1,31.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...