Ραντεβού Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς την ερχόμενη εβδομάδα


Την ερχόμενη εβδομάδα, Δευτέρα ή Τρίτη, θα απευθύνει ο πρωθυπουργός πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς, εν όψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος από την Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης σχετικά με την κινητικότητα μουσουλμανικών κύκλων στην Αθήνα». Κατά την συζήτηση ο Γ. Καρατζαφέρης έθεσε το θέμα της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά.
Ταυτόχρονα, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί θα απευθύνουν πρόσκληση για συζήτηση και κατάθεση προτάσεων στους «αντίστοιχους υπεύθυνους» των κομμάτων εντός των ημερών και δήλωσε ανοιχτός στην υιοθέτησή τους, εφόσον αυτές είναι εποικοδομητικές.
«Θα δώσουμε μια κρίσιμη μάχη που πιθανώς να μην κλείσει την επόμενη εβδομάδα. Πιθανώς να συνεχίσει μέσα στην ΕΕ, γύρω από τα θέματα της τρέχουσας πολύ σημαντικής εξέλιξης σε ότι αφορά το ευρώ, την Ευρωζώνη αλλά και την οικονομική πορεία της Ευρώπης, αλλά και άλλα θέματα πρώτης προτεραιότητας» είπε ο πρωθυπουργός, αναγγέλλοντας πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε σύμφωνος με την αντίληψη ότι «οι κοινωνικοί εταίροι -κι εμείς μαζί τους- είναι ικανοί να διευθετούν προβλήματα δύσκολα». Και πιστεύω, πρόσθεσε, ότι πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες διαλόγου, ενώ στις διαπραγματεύσεις για το πολυνομοσχέδιο κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να ενσωματώσουμε δικές τους κοινές θέσεις ή τουλάχιστον κοινές προσεγγίσεις. Ο κ. Καρατζαφέρης έθεσε το θέμα λέγοντας πως τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ο πρωθυπουργός είχε αφήσει χαραμάδα για συναίνεση «μετά την Τρίτη, όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο». «Είπατε ότι θα μας καλέσετε και φέρνετε ένα πολύ σκληρό νομοσχέδιο που κινείται τα όρια του κοινοβουλευτισμού» ανέφερε προς τον κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Μετά από αυτό τι να έρθουμε να κάνουμε; Να επικυρώσουμε αποφάσεις;» ρώτησε και συμπλήρωσε: «Μην βάλετε μπουρλότο ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, έχουν βρει έναν τρόπο αλληλεγγύης μεταξύ τους. Ο τρόπος υπάρχει. Η αγορά το υποδεικνύει να μην μπουν εμπόδια σε αυτή τη διαδικασία». «Μια η επιλογή, να σώσουμε τις θέσεις εργασίας»
«Είμαστε σε δύσκολο περιβάλλον και έχουμε σκληρές μάχες να δώσουμε. Όμως έχουμε μπροστά μας μία επιλογή: ή θα σώσουμε τις θέσεις εργασίας ή θα πιεστούν οι επιχειρήσεις να απολύσουν εργαζομένους ή να κλείσουν. Δικό μας πρώτο μέλημα είναι η διατήρηση και η εξασφάλιση της δουλειάς, ώστε περνώντας το τούνελ να μπορέσουμε, έχοντας τις μικρότερες απώλειες, να μπούμε και πάλι στην ανάπτυξη» ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τις εργασιακές σχέσεις και το νέο θεσμικό καθεστώς που εισάγεται με το νομοσχέδιο. Στην καταγγελία της κ. Παπαρήγα, ότι «έχουμε να κάνουμε με την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «επικίνδυνη είναι η κατάσταση που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση, της οποίας έλαχε ο κλήρος να αναλάβει την ευθύνη να αλλάξει τη χώρα». Ο πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες και στο ΚΚΕ και τους συνδικαλιστικούς του φορείς, γιατί αποτρέπουν μέσα στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ τη σύνδεση των σπουδών με την παραγωγικότητα, αναφέροντας ότι «δεν επενδύσαμε στην ποιότητα και γι' αυτό έχουμε συρθεί στη φτήνια κι αυτό είναι που πρέπει να ανατρέψουμε». Υπογράμμισε ότι υπάρχει και σήμερα εργασιακός μεσαίωνας και χαρακτήρισε υποκριτικό να παραβλέπεται. Ούτε οι συλλογικές διαπραγματεύσεις καταργούνται, ούτε ο κατώτερος μισθός και γενικότερα οι μισθοί, απλώς εισάγονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις με τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η πορεία μετάβασης δεν θα είναι εύκολη. Εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση ότι το 2011 θα είναι το τελευταίο έτος της ύφεσης, για να μπούμε εκ νέου στην ανάπτυξη. Υπενθύμισε στην κ. Παπαρήγα ότι και στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ, τον 90.2 και την Τυποεκδοτική και απολύσεις έγιναν και μειώσεις μισθών: «Το κάνατε γιατί μειώθηκε ο κύκλος εργασιών. Αυτό είπατε, αλλά δεν δίνετε σε κανέναν άλλο το δικαίωμα να κάνει κι αυτός νοικοκύρεμα. Εμείς πάντως θα νοικοκυρέψουμε τη χώρα προς όφελος των πολιτών και με την πρόνοια να μη χαθούν θέσεις εργασίας». «Έχουμε να κάνουμε με μία επικίνδυνη κυβέρνηση που σας έτυχε ο κλήρος να φέρετε βάρβαρα μέτρα και να γράψετε το λαό στα παλιά σας τα παπούτσια» απάντησε η κ. Παπαρήγα. Πάμε σε γενική ισοπέδωση είπε η κ. Παπαρήγα με τις συλλογικές συμβάσεις να πέφτουν προς τα κάτω, «αν δεν αντεπιτεθεί ο λαός και δεν σας πάρουν με τις πέτρες με την πολιτική έννοια», γιατί αυτό θέλουν οι βιομήχανοι. Πάντως, συμπλήρωσε, για τη σημερινή κατάσταση δεν φταίνε ούτε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι συνδικαλιστές. Χαρακτήρισε μικροπρεπή τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τις κομματικές επιχειρήσεις του ΚΚΕ, ενώ διέψευσε και είπε ότι ακριβώς στο πλαίσιο της σύνδεσης εκπαίδευσης και παραγωγικότητας εργάζονται η φοιτητική και η νεολαιίστικη οργάνωση του κόμματος.
Ανταπαντώντας, στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος μας είναι μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον με μονοπώλια και αθέμιτο ανταγωνισμό, να αντιμετωπίσουμε μία πραγματικότητα και κατηγόρησε ακριβώς το ΚΚΕ για συντηρητισμό, στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας αυτής που είναι το φάσμα της ανεργίας για τους νέους ανθρώπους.
Εξέφρασε την θετική έκπληξη του από τη θέση τη κ. Παπαρήγα για τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την παραγωγικότητα και τόνισε ότι όταν μεθαύριο έλθουν ιδιωτικοί ερευνητικοί φορείς στα πανεπιστήμιά μας να μην αντιταχθεί το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...