Καρκίνος του πνεύμονα, ο μεγαλύτερος φονιάς!!!

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, αφού εκτιμάται ότι η νόσος σκότωσε μόνο φέτος 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.
Αυτό είναι μόνον ένα από τα ανησυχητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου για το γεγονός ότι ο Δεκέμβριος έχει ανακηρυχθεί μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα. Δυσοίνωες είναι και οι προβλέψεις, αφού το 2020 ο αριθμός των νέων περιστατικών αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,2 εκατομμύρια.
Εξαιρετικά χαμηλός είναι ο δείκτης επιβίωσης των νοσούντων, αφού λιγότερο από το 15% τω ασθενών ζουν περισσότερο από πέντε χρόνια. Αιτία αποτελεί το γεγονός ότι η διάγνωση για το 74-85% των περιπτώσεων γίνεται όταν ο καρκίνος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), Κυριάκος Σουλιώτης, παρουσίασε μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την οποία ο καρκίνος του πνεύμονα πλήττει περισσότερο τις ανεπτυγμένες χώρες, όμως το προσδόκιμο ζωής για τους πλούσιους ασθενείς είναι υψηλότερο από εκείνο των φτωχών.
Υπογράμμισε ότι υπάρχει ανισότητα στην έγκριση και χορήγηση των νέων φαρμάκων, καθώς και ότι η Ελλάδα είναι υποεξοπλισμένη.
Το 45% των ασθενών βρίσκονται στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...