Φάτε... μάτια ψάρια για τους καταναλωτές


Το αδιαχώρητο επικράτησε το σαββατοκύριακο στους εμπορικούς δρόμους του αθηναϊκού κέντρου, φέρνοντας άνεμο αισιοδοξίας στην αγορά ενόψει των επικείμενων γιορτών. Μόνο που οι επίδοξοι καταναλωτές, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αρκέστηκαν στο να συνωστισθούν μπροστά στις βιτρίνες.
Ο τζίρος, που σημειώθηκε το -κατά παράδοση- «καταναλωτικό διήμερο» της χρονιάς, ήταν σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, γεγονός που έδειξε ότι οι περισσότεροι βγήκαν στα μαγαζιά όχι για να ψωνίσουν, αλλά για να... εισπνεύσουν γιορτινό κλίμα. Ως πρόσθετο βάρος στην ήδη «καθισμένη» αγορά λειτουργούν οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
«Την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα ήταν μισογεμάτα και όχι μισοάδεια. Οι δρόμοι επιτέλους γέμισαν από κόσμο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η χριστουγεννιάτικη αγορά θα είναι μία ευχάριστη παρένθεση, ανάμεσα στο 2010, που ήταν πρωτόγνωρες οι καταστάσεις, και σε ένα 2011, που είναι απρόβλεπτες οι καταστάσεις. Ο τζίρος, βέβαια, ήταν μειωμένος, αλλά αυτό δεν αποτελεί ούτε είδηση ούτε προκαλεί έκπληξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης.
Σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία της Συνομοσπονδίας, το ποσό που έλειψε από την αγορά ήταν περί τα 3 δισ. ευρώ. Τα μισά προήλθαν από την περικοπή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων και την αύξηση των ανέργων. Το υπόλοιπο μισό προήλθε από τις επιβαρύνσεις έμμεσων και έκτακτων φόρων προς τα φυσικά πρόσωπα.
Ενδεικτικά, για το Σαββατοκύριακο, που πέρασε, ο τζίρος στον Πειραιά ήταν μειωμένος κατά 25%, όπως και στη Νέα Ιωνία. Στο Μαρούσι ο τζίρος έπεσε έως και 40%, όπως και στο Περιστέρι, την Κηφισιά και τη Γλυφάδα.
Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του τζίρου, αλλά οι καταστηματάρχες δηλώνουν αισιόδοξοι για τις επόμενες ημέρες, στην Πάτρα παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 25-30%, στη Λάρισα η κίνηση ήταν καλύτερη από τις προηγούμενες ημέρες, στα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο της Κρήτης παρατηρήθηκε κίνηση στην αγορά, που επέτρεψε στους καταστηματάρχες να διατηρούν την αισιοδοξία τους για κάτι καλύτερο και στις υπόλοιπες πόλεις η κατάσταση ήταν πολύ μέτρια.
«Προσπαθούμε με μειωμένες τιμές να αναπληρώσουμε το χαμένο δώρο των καταναλωτών, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο», σημειώνει ο κ. Κορκίδης, αναφερόμενος στις προσπάθειες των καταστηματαρχών να αναθερμάνουν την αγορά και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
Απευθύνει, εξάλλου έκκληση στους εργαζομένους στα ΜΜΜ να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις κατά την διάρκεια των γιορτών, γιατί «επιβαρύνουν τον καταναλωτή και του δημιουργούν εμπόδια στο να επισκεφθεί κεντρικές αγορές και κεντρικούς δρόμους».
«Αυτό το δεκαήμερο θα έπρεπε όλοι μας να αναθεωρήσουμε τις απόψεις και τις θέσεις μας και να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη», τονίζει.
Ο Γιάννης Δελεμέγκας, καταστηματάρχης της οδού Ερμού, μιλώντας για την κίνηση στην αγορά, επισημαίνει: «Ο κόσμος κινείται. Ειδικά το Σαββατοκύριακο στο κέντρο κατέβηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι όμως δεν είχαν διάθεση να ψωνίσουν. Μάλλον είναι νωρίς ακόμα, αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν και λεφτά. Έμπαιναν στα καταστήματα, ρωτούσαν, αλλά δεν ψώνιζαν. Ο κόσμος δεν θα ψωνίσει τα Χριστούγεννα, όπως πέρσι. Θα περιμένει τις εκπτώσεις του Ιανουαρίου. Εμείς, ως επιχειρηματίες, προσπαθούμε με προσφορές και με συγκράτηση των τιμών να προσελκύσουμε κόσμο. Από εκεί και πέρα θα περιμένουμε ανταπόκριση».

Από την πλευρά του ο Μάνος Βασιλάκης, καταστηματάρχης στον ίδιο δρόμο, μιλώντας για τα αίτια της πτώσης της αγοραστικής κίνησης στην Αθήνα, δήλωσε: «Η αγοραστική κίνηση στην Αθήνα είναι υποτονική, όχι μόνο εξαιτίας της κρίσης, αλλά και λόγω της υποβάθμισης του ιστορικού κέντρου. Θέλω να κάνω έκκληση προς τους αρμόδιους να διαφυλάξουν την οδό Ερμού, η οποία είναι η εμπορική καρδιά της πόλης», λέει και προσθέτει: «Ο κόσμος είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά μπορούμε να του προσφέρουμε κάτι καλύτερο για να έρθει να ψωνίσει».

Στο μεταξύ, πωλητήρια και ενοικιαστήρια πυκνώνουν τον τελευταίο χρόνο στους πλέον δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Καταστήματα σε περιοχές- φιλέτα της πόλης, που άλλοτε ήταν περιζήτητα από επιχειρηματίες και μάλιστα υψηλών προδιαγραφών, τώρα μένουν στα αζήτητα, λόγω ύφεσης.

Όπως αναφέρει ο σύμβουλος ακινήτων, Δημήτρης Γκιζελής, αν και οι ιδιοκτήτες έχουν ρίξει πολύ τις απαιτήσεις τους, το ενδιαφέρον είναι σχεδόν ανύπαρκτο, ακόμα και στους εμπορικότερους δρόμους της Ελλάδας.

«Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν πάψει πλέον να ζητούν "αέρα" και παρατηρείται μείωση των τιμών, τόσο στις ενοικιάσεις, όσο και στις πωλήσεις επαγγελματικής στέγης. Παρά ταύτα, το ενδιαφέρον από επενδυτές, ή επιχειρηματίες, είναι σχεδόν ανύπαρκτο, αφού μία επένδυση σε επαγγελματική στέγη αυτή την περίοδο, είναι επένδυση υψηλού ρίσκου, λόγω της καθίζησης της αγοράς».

Κι όπως επιβεβαιώνει ο επιχειρηματίας, Γ. Δελεμέγκας, ο οποίος διατηρεί χρόνια κατάστημα στην Ερμού: «Κλείνουν μαγαζιά, που δουλεύανε εδώ και χρόνια. Όποιος πάει να ανοίξει μαγαζί αυτή την εποχή, είναι σαν να αυτοκτονεί».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...