Φωτιές, καλικάντζαροι και τσίπουρα φέτος στην Φλώρινα...

Φέτος οι καλικάντζαροι θα βρίσκονται στη Φλώρινα. Θα βοηθήσουν τα μικρά παιδιά να φτιάξουν γιρλάντες και στολίδια για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και το παραδοσιακό καράβι. Η κυρία Άη Βασίλη θα προσφέρει ζεστή σοκολάτα ενώ η νεράιδα του παραμυθιού θα διαβάσει χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να κρεμάσουν μια κορδέλα με την δική τους ευχή στο «δέντρο των ευχών». Στη συνέχεια θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό μελομακάρονου, το χριστουγεννιάτικο κυνήγι θησαυρού και τα εργαστήρια κατασκευών με πηλό. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος μόνο των εκδηλώσεων που διοργανώνει φέτος ο Δήμος Φλώρινας με αποκορύφωμα, όπως πάντα, το παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς.
Το γεγονός αυτό άλλωστε κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθη επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας «το αδιαχώρητο» στα ξενοδοχεία και τα λοιπά καταλύματα της Φλώρινας αλλά και του Αμυνταίου, της Πτολεμαϊδας, της Κοζάνης και της Καστοριάς. Ο Δήμος ξεκίνησε ήδη να συγκεντρώνει τους 130 τόνους ξύλα που χρειάζονται για να ανάψουν το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου οι φωτιές στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας αλλά και σε εβδομήντα ακόμη σημεία σε όλες τις γειτονιές.
Υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής οι επαγγελματίες της περιοχής θα παρουσιάζουν τα τοπικά προϊόντα στα ξύλινα σπιτάκια που θα στηθούν και πάλι για το σκοπό αυτό. Παράλληλα ο κόσμος θα διασκεδάζει όλη τη νύχτα με χορούς και τραγούδια ενώ θα προσφέρονται στους επισκέπτες κρασί, φασολάδα, ξηροί καρποί, ελιές, ταραμάς, πίτες και άλλα εδέσματα. «Κάθε χρόνο δεν μένει κενή ούτε μία κλίνη στα ξενοδοχεία της πόλης μας, συνολικής δυναμικότητας χιλίων κλινών.
Οι επισκέπτες είναι τόσοι πολλοί που «γεμίζουν» ακόμη και τα ξενοδοχεία των γειτονικών πόλεων ενώ το «τρένο της φωτιάς», με ειδικό δρομολόγιο του ΟΣΕ, μεταφέρει επιβάτες που φτάνουν εδώ μόνο για την εκδήλωση και αναχωρούν την επόμενη μέρα με το νέο δρομολόγιο» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Φλώρινας Στέφανος Παπαναστασίου. Βέβαια το «τρένο της φωτιάς» μπορεί φέτος να «σφυρίξει» για τελευταία φορά καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για κατάργηση των δρομολογίων του ΟΣΕ από και προς τη Φλώρινα.
Οι αρμόδιοι πάντως εκτιμούν ότι και φέτος στο πλαίσιο της διοργάνωσης τα δρομολόγια του Οργανισμού θα διευκολύνουν τους επισκέπτες. «Όσοι έχουν επισκεφθεί τη Φλώρινα την περίοδο των εκδηλώσεων, από τις 19 ως τις 24 Δεκεμβρίου, γνωρίζουν καλά πως είναι μια αυθεντική έκφραση της παράδοσης του τόπου.
Το βράδυ δε που ανάβουν οι φωτιές δεν επιτρέπεται να κοιμηθεί κανείς, πλην των γερόντων και μετά από κάποια ώρα» προσθέτει ο κ. Παπαναστασίου. Στο ίδιο κλίμα, η νομαρχία Φλώρινας διοργανώνει από τις 17 ως τις 22 Δεκεμβρίου την 6η Γιορτή Τσίπουρου και Γευσιγνωσίας. Στο πλαίσιο της γιορτής, κάτοικοι και επισκέπτες θα περιδιαβούν τα 24 καζάνια που εκείνες τις μέρες θα «ψήνουν» τα τσίπουρα της περιοχής, υπό τους ήχους των χάλκινων της Δυτικής Μακεδονίας και συνοδεία εδεσμάτων και κρασιού.
Η χιονισμένη Φλώρινα απευθύνει πρόσκληση σε όλους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της, γιατί, όπως λέει και ο δήμαρχος, «αξίζουν τον κόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...