Αλλάζει όψη ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών

Ενεκρίθη ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) η μελέτη ανάπλασης, ανάδειξης και συντήρησης του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών στον Νομό Φωκίδας.

O αρχαιολογικός χώρος, που το 2009 δέχθηκε περισσότερους από 300.000 επισκέπτες, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επισκεπτών, καθώς το δύσβατο και βραχώδες της περιοχής δυσχεραίνει την περιήγησή τους στον χώρο. Επιπλέον, η πληθώρα των μνημείων και τα εγκατάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη δυσκολεύουν την κατανόηση από τους επισκέπτες και θέτουν σε κίνδυνο τα εκθέματα.
Για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου προτείνεται η χάραξη νέων διαδρομών, η ανάδειξη υφιστάμενων και η διαμόρφωση στάσεων, οι οποίες θα διευκολύνουν τη ροή του κοινού. Επιπλέον, προβλέπεται η τοποθέτηση πινακίδων σε πολλά σημεία του συνολικά 200 στρεμμάτων χώρου, ενώ σημαντικές ενέργειες γίνονται για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Παράλληλα, προτείνεται η τοπογράφηση του περίφημου ιερού ναού του Απόλλωνος και του μουσείου. Στα σχέδια για την ανάδειξη είναι και η ολοκλήρωση της περίφραξης στο Ιερό της Προναίας, καθώς ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία των Δελφών δέχεται «εισβολές» από κοπάδια ζώων. Τέλος, για τη σημαντική αυτή ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών υπολογίζεται πως θα δαπανηθούν περίπου 800.000 ευρώ. Το Υπουργείο Πολιτισμού επιδιώκει την ένταξη του προγράμματος στο ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...