ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ

Τις τελευταίες ημέρες τα ΜΜΕ, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ασχολούνται με την υπόθεση διαρροής εμπιστευτικών, απορρήτων κλπ εγγράφων, που αφορούν κυρίως στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Τα έγγραφα, τηλεγραφήματα από και προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ, παρουσιάζονται από την ιστοσελίδα WIKILEAKS, της οποίας διαχειριστής φέρεται να είναι ο Αυστραλός J. Assange. Επιχειρώντας έναν απολογισμό των μέχρι στιγμής αποκαλυφθέντων εγγράφων, προκύπτει ότι αφορούν στις σκέψεις και αναφορές διπλωματικών υπαλλήλων σε διάφορες πρεσβείες ἤ προξενεία των ΗΠΑ ανά την υφήλιο, που έστελναν για ενημέρωση στην Ουάσιγκτων.

Διπλωματικό κουτσομπολιό

Σε αρκετά από αυτά τα τηλεγραφήματα οι διπλωματικοί υπάλληλοι, πέραν των καθαρώς «υπηρεσιακών» στοιχείων προσέθεταν και προσωπικές εντυπώσεις για τον χαρακτήρα ἤ την εμφάνιση των συνομιλητών τους, που πολλές φορές ήταν αρχηγοί κρατών. Έτσι για παράδειγμα χαρακτηρίζουν τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Ν. Σαρκοζύ ως αδύνατο και αυταρχικό. Υπάρχει όμως και μία πολύ σοβαρή διαπίστωση που προκύπτει από την ανάγνωση των τηλεγραφημάτων συγκεκριμένων διπλωματικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, στην Μέση Ανατολή. Εκεί, φαίνεται πως οι ηγέτες αρκετών αραβικών κρατών, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους με αμερικανούς αξιωματούχους, εξέφραζαν την υποστήριξή τους σε ενδεχόμενη επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράν. Η αποκάλυψη της στάσης ἤ τουλάχιστον των προθέσεων των αράβων απέναντι στην Τεχεράνη, έχει δημιουργήσει κλίμα δυσφορίας, όμως διαβάζοντας κάποιος τα «μικρά» γράμματα, αντιλαμβάνεται πως τόσο η Αμερική όσο και το Ισραήλ χαμογελάνε κάτω από τα μουστάκια τους, αφού από το επικοινωνιακό παιχνίδι του WIKILEAKS έχουν κατά ένα μέρος δικαιωθεί στις προγραμματισμένες επιλογές τους για το Ιράν.

Είναι βέβαιο ότι ο καταζητούμενος πλέον με διεθνές ένταλμα σύλληψης, J. Assange, απέκτησε με παράνομο τρόπο (όπως τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως φαίνεται) χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα των ΗΠΑ. Το πώς, που, γιατί και πότε δεν έχει τώρα ιδιαίτερη σημασία, αφού τούτο θα προκύψει ως εκ του αποτελέσματος που θα έχει η δημοσιοποίηση των εγγράφων. Άλλωστε πρέπει να υπενθυμίσω ότι η ιστοσελίδα WIKILEAKS πριν λίγο καιρό είχε φέρει στο φως απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που αφορούσαν στον πόλεμο στο Ιράκ, ενώ πριν λίγους μήνες είχε δημοσιεύσει σχεδόν όλα τα μηνύματα τύπου SMS που αντηλλάγησαν μεταξύ πολτών αλλά και των αρχών ασφαλείας των ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τις επιθέσεις στους διδύμους πύργους στην Νέα Υόρκη.

Οι διασυνδέσεις

Από τα γεγονότα αυτά προκύπτει ότι ο J. Assange έχει «διασυνδέσεις» και επαφές με τρείς τουλάχιστον στρατηγικούς τομείς της Αμερικής. Την άμυνα, τις τηλεπικοινωνίες και την εξωτερική πολιτική. Η πραγματικότητα αυτή μου δίνει κάθε δικαίωμα να σκεφθώ ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος άγνωστος και «τυχαίος» διαχειριστής μιας ιστοσελίδας, να είναι σε θέση να προμηθεύεται μεγάλους όγκους διαβαθμισμένων εγγράφων και μάλιστα από διαφορετικές κάθε φορά υπηρεσίες των ΗΠΑ, χωρίς την ανοχή αν όχι τις ευλογίες κάποιων. Τώρα τα εντάλματα σύλληψης του J. Assange και οι «επιθέσεις» διαφόρων χάκερς στην ιστοσελίδα του, νομίζω ότι περισσότερο διαφημίζουν το έργο του, παρά αποθαρρύνουν τον ίδιο από το να συνεχίσει τις αποκαλύψεις του. Σε κάθε περίπτωση, όποιοι και να κρύβονται πίσω από την ιστοσελίδα WIKILEAKS, είναι βέβαιο ότι καθιστούν την παρουσία τους εμφανή και απειλητική, αφού αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν στην κατοχή τους και άλλα στοιχεία πολύ πιο «καυτά». Για τον λόγο αυτό πριν καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη, ώστε να φανεί που πάει το πράγμα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΡΑΒΙΓΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...