«Επιχειρηματίες» λόγω ανάγκης!

Σε σχετικά αυξημένα ποσοστά κυμαίνεται η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, όμως μεγάλο μέρος της περιλαμβάνει ανθρώπους που αναγκάζονται να μπουν στον χώρο αυτό λόγω της κρίσης ή ενδεχομένως και εργαζόμενους με «μπλοκάκι» όπως αναφέρει μελέτη του ΙΟΒΕ για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα το 2009-2010.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο βασικός δείκτης επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, δηλαδή οι «νέοι» και οι «παλιοί» επιχειρηματίες, από 9,9% το 2008, υποχώρησε στο 8,8% το 2009, επίδοση που αν και μειωμένη, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη των τελευταίων πέντε χρόνων.
Αυτό σημαίνει, ότι το 2009, το 8,8% του πληθυσμού ηλικίας 18-64 (περίπου 610.000) δήλωσαν ότι βρίσκονται στα αρχικά στάδια έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μαζί με τους «παλιούς» επιχειρηματίες , πάνω από 3,5 χρόνια, το συνολικό ποσοστών ανέρχεται στο 23,6% του πληθυσμού. Όσον αφορά στο ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ανοίξουν επιχείρηση, διαμορφώνεται σε υψηλό πενταετίας, επίδοση που αποδίδεται επίσης στο αρνητικό κλίμα της αγοράς εργασίας. Όσον αφορά στα κίνητρα της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, την ανάγκη επικαλείται το 25% της έρευνας ενώ ο συνδυασμός ανάγκης και ευκαιρίας, παίρνει 27%.
Τα παραπάνω ποσοστά δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς επιχειρηματίες, ενδεχομένως δεν έχουν ξεκάθαρο σχέδιο αλλά εισέρχονται στον χώρο λόγω έλλειψης επιλογών. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το 42% των επιχειρηματιών το 2009, δήλωσαν ότι δεν απασχολεί κάποιο άλλο άτομο πέραν του εαυτού του.
ΠΗΓΗ:politis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...