Ποιά είναι τα κλειστά επαγγέλματα και πώς θα ανοίξουνε!

Σε δημόσια διαβούλευση θα δοθεί μετά την έγκριση, σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, το πλαίσιο για το «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων», το οποίο αναμένεται να φέρει ανατροπές σε περισσότερα από 150 επαγγέλματα και κλάδους.
Kάθε υπουργείο θα αναλάβει, σε ένα διάστημα μεταξύ τριών και έξι μηνών, να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων ή προεδρικών διαταγμάτων για τις διατάξεις που θα διέπουν την άσκηση των επαγγελμάτων που το αφορούν.
Από την απελευθέρωση μπορούν να αποκλειστούν μόνο περιπτώσεις επαγγελμάτων, στα οποία συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος ή προκύπτει πρόβλημα συνταγματικότητας.
Σύμφωνα με το μνημόνιο, έως τον Μάρτιο του 2011 πρέπει να «απελευθερωθούν», τα επαγγέλματα των δικηγόρων (άρση των περιττών περιορισμών για ελάχιστη αμοιβή, απαγόρευση των διαφημίσεων και των γεωγραφικών περιορισμών), των φαρμακοποιών (ελαστικότερο ωράριο και μείωση του ελαχίστου περιθωρίου κέρδους), των συμβολαιογράφων (μείωση των ελάχιστων αμοιβών και αύξηση του αριθμού), των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και των ορκωτών λογιστών (κατάργηση ελάχιστης αμοιβής). Πάντως, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, το επάγγελμά τους είναι ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς θεωρούνται κρατικοί λειτουργοί και από την πλήρη απελευθέρωση μπορεί να προκύψει συνταγματικό κώλυμα.
Εκτός, όμως, από τα έξι αυτά «κλειστά επαγγέλματα», στον μακρύ κατάλογο συμπεριλαμβάνονται, επίσης, μεταξύ των άλλων:
Αρτοποιοί, κτηματομεσίτες, ιδιοκτήτες ταξί, ιδιοκτήτες υπεραστικών λεωφορείων και λιμουζινών, ξεναγοί, μεσίτες ασφαλίσεων, κομμωτές, οι οδοντοτεχνίτες, οι πωλητές λαϊκών αγορών, οι διανομείς Τύπου κ.λπ.
Για τα επαγγέλματα αυτά αναμένεται να υπάρξει μια γενική ρύθμιση, με την οποία αίρονται οι διοικητικοί περιορισμοί και ο καθορισμός των τιμών.
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η γενικευμένη απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών θα οδηγήσει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (σε περίπου μια τετραετία) σε ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες ή περίπου 30 δισ. ευρώ, στην αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 12,4% και της κατανάλωσης κατά 15,5%, καθώς και στη μείωση των τιμών και συνεπώς στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Σημειώνεται ότι μετά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, στην οποία εγκρίθηκε η εκταμίευση του τμήματος της τρίτης δόσης του δανείου που αναλογεί στο ΔΝΤ, ο γενικός υποδιευθυντής και αναπληρωτής πρόεδρος του Ταμείου, Μουρίλο Πορτουγκάλ, δήλωσε ότι για την ελληνική οικονομία «οι τομείς ζωτικής σημασίας περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις του δευτέρου σταδίου στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση της αγοράς στους τομείς του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου».
ΠΗΓΗ:newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...