Νέες διαμαρτυρίες φοιτητών κατά του νομοσχεδίου για την πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση.

Χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν σήμερα σε δρόμους και πλατείες ιταλικών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν κατά της σχεδιαζόμενης πανεπιστημιακής μεταρρύθμισης, ενώ η αστυνομία απέκλεισε μεγάλα τμήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας για να αποφύγει τυχόν επανάληψη των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν σε διαδήλωση την περασμένη εβδομάδα.Οι διαδηλωτές αναμένεται να καταλήξουν στη Ρώμη, όπου θα πραγματοποιήσουν πορεία.Την περασμένη εβδομάδα, στην ιταλική πρωτεύουσα, πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε οδομαχίες ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις καταστολής.
Τα επεισόδια, που σημειώθηκαν αφότου ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κέρδισε οριακά την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, αποδόθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, σε ένοπλους ταραχοποιούς και προκάλεσαν εκκλήσεις για καταστολή από πολλά μέλη της κυβερνώσας κεντροδεξιάς.

Οι ηγέτες των φοιτητών, που θέλουν να αποφύγουν σήμερα την επανάληψη επεισοδίων, έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα επιχειρήσουν να περάσουν από τα μπλόκα της αστυνομίας, αλλά έχουν κρατήσει μυστική τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν δύο από τις πορείες λέγοντας ότι θα είναι έκπληξη.

Το νομοσχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα ενισχύσει το πανεπιστημιακό σύστημα της χώρας που καταρρέει, αλλά σύμφωνα με τους επικριτές του πρόκειται απλώς για περικοπή της χρηματοδότησης, βρίσκεται στο στάδιο της επικύρωσης σήμερα από τη Γερουσία, αλλά η ψηφοφορία ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι αύριο Πέμπτη.

"Ζητούμε το πάγωμα του νομοσχεδίου και την επαναχρηματοδότηση ολόκληρου του συστήματος δημόσιας εκπαίδευσης", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Φοιτητών, μία οργάνωση που περιλαμβάνει διάφορες φοιτητικές ενώσεις.

Η υπουργός Εκπαίδευσης Μαριαστέλλα Τζελμίνι, που έχει προωθήσει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι τα μέτρα χρειάζονται επειγόντως για να προετοιμαστούν οι ιταλοί φοιτητές για τη μελλοντική τους εργασιακή απασχόληση.

"Είναι απαραίτητο να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια και την χρηστικότητα στα πανεπιστημιακά πτυχία", αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή της προς την εφημερίδα Corriere della Sera.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση των μόνιμων θέσεων των ερευνητών, την αλλαγή του τρόπου πρόσληψης των καθηγητών (μέσω λίστας κατάλληλων διδασκόντων) και την αναθεώρηση της παροχής υποτροφιών, που θα δίδονται πλέον βάσει και του μέσου όρου των βαθμών και όχι μόνο του οικογενειακού εισοδήματος.

Η κυβέρνηση, η οποία δέχεται πιέσεις να μειώσει το διογκωμένο δημόσιο έλλειμμα της χώρας, υποστηρίζει ότι ενώ οι περικοπές των δαπανών είναι απαραίτητες, η μεταρρύθμιση θα δημιουργήσει ένα περισσότερο αξιοκρατικό σύστημα το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στις ανάγκες των εργοδοτών.

Με το επίσημο ποσοστό ανεργίας στους νέους να φθάνει περίπου στο 25% σε ολόκληρη τη χώρα και στο 35% στις φτωχότερες περιοχές του νότου, η μάχη για την πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση έχει εντείνει την δυσαρέσκεια για το μέλλον της ιταλικής νεολαίας.

Οι υπέρμαχοι του νόμου υποστηρίζουν ότι τα υπερπληθή πανεπιστήμια της χώρας δεν κάνουν πολλά περισσότερα από το να παράγουν 30χρονους απόφοιτους Κοινωνιολογίας με ανεπαρκή εφόδια για τις ανάγκες του εργασιακού τομέα σε μία σύγχρονη οικονομία και ότι το σύστημα χρειάζεται ριζική αναθεώρηση.

Οι επικριτές του, πολλοί εκ των οποίων υποστηρίζουν κατ΄αρχήν την πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση, διατείνονται ότι το σύστημα υποχρηματοδοτείται και ότι οι περαιτέρω περικοπές θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ερευνητική ικανότητα της Ιταλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...