Αντισυνταγματικός ο περιορισμός του εφάπαξ των εργαζομένων στην ΕΡΤ σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 3923/2010 απόφασή της αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η οποία έκρινε συνταγματικό και νόμιμο τον περιορισμό του εφάπαξ που χορηγείται στους εργαζομένους της ΕΡΤ και δικαίωσε 20 εργαζομένους.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι ήταν ασφαλισμένοι στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Προσωπικού Ελληνικής Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης και Τουρισμού (ΤΕΑΠΠΕΡΤΤ) το οποίο στη συνέχεια μετονομάσθηκε σε Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συντάγματος (ισότητα) και την συνταγματική υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την ασφάλιση των εργαζομένων (άρθρο 22) είναι επιτρεπτή η εισαγωγή με νόμο ανωτάτου ορίου στο εφάπαξ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα.
Ανταποδοτικό χαρακτήρα δεν έχει το εφάπαξ βοήθημα το οποίο καταβάλλεται από ασφαλιστικό κεφάλαιο στο σχηματισμό του οποίου συμβάλλουν ουσιωδώς κοινωνικοί πόροι ή επιβαρύνσεις τρίτων.
Αναφέρεται ακόμη στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ότι περιορισμοί ως προς το ανώτατο ύψος του εφάπαξ βοηθήματος δεν μπορεί να θεωρηθούν ότι συνεπάγονται συνταγματικώς ανεπίτρεπτη παρέκκλιση από το θεσπιζόμενο από την διάταξη του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος κανόνα ότι το ύψος του εφάπαξ βοηθήματος υπολογιζόμενο με βάση το χρόνο υπηρεσίας και τις αποδοχές του ασφαλισμένου είναι ανάλογο προς τις εισφορές που ο ίδιος έχει καταβάλει.
Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι για τον τρόπο σχηματισμού του ασφαλιστικού κεφαλαίου δεν λαμβάνεται υπόψη μόνο το χρονικό διάστημα προ της συνταξιοδοτήσεως, αλλά όλο το χρονικό διάστημα ασφάλισης και το ύψος του εφάπαξ υπολογίζεται με βάση τον συνολικό χρόνο ασφάλισης.
Έτσι, η Ολομέλεια αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που είχε αποφανθεί ότι νόμιμα περιορίσθηκε το ύψος του εφάπαξ, κρίνοντας ότι εσφαλμένα ερμήνευσε και εφάρμοσε τα άρθρα 4 και 2 του Συντάγματος και το άρθρο 11 του Π.Δ 768/1979.
Να επισημανθεί ότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο και το Εφετείο έκριναν ότι το επίμαχο εφάπαξ είναι συνταγματικά ανεκτό, καθώς δεν έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα και κατέληξαν στην κρίση αυτή λαμβάνοντας υπόψη "τα οικονομικά δεδομένα των διαχειριστικών περιόδων των προηγούμενων των ετών εξόδου των εργαζομένων από την υπηρεσία και όχι τα οικονομικά δεδομένα του συνολικού χρόνου ασφάλισης των εργαζομένων".


ΠΗΓΗ:ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...