''Μέσα απο το Τάμα διαφαίνεται η αξία της κοινωνίας''.

Χριστιανοί, μουσουλµάνοι, ινδουιστές και βουδιστές σπεύδουν σε ναούς για να ζητήσουν µια χάρη από τον Θεό. Το τάμα, συνήθης διαδικασία στις θρησκευτικές ιεροτελεστίες πολλών αρχαίων πολιτισμών, παραμένει ακόμα και σήμερα διαδεδομένη αφιερωματική πρακτική.Εκφράζει την ανθρώπινη πεποίθηση ότι αποτελεί έναν από τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων της ζωής και μερικές φορές θεωρείται ζωντανή απόδειξη του θαύματος. Αποτελεί μέσο για την επίτευξη ευεργεσίας του θείου προς τους ανθρώπους και απόδειξη της πίστης και της ευλάβειας του αφιερωτή.

Τάματα απ' όλο τον κόσμο, σύγχρονες αφιερωματικές πρακτικές και έργα σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένα από τα τάματα παρουσιάζονται από αύριο (2 Δεκεμβρίου) στην γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, σε μία μεγάλη έκθεση με τίτλο "Του κόσμου τα Τάματα", που διοργανώνει μαζί με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών"Στην έκθεση διαφαίνεται η σχέση του ανθρώπων με το τάμα, την προσευχή, την προσδοκία και την εκπλήρωση, όποια και να είναι η θρησκεία τους.
Μέσα από τα εκθέματα απορρέει η δύναμη του τάματος, η προσωπική εσωτερική διεργασία που κάνει κανείς όταν έχει ένα τάμα" εξηγεί στο ΑΠΕ/ΜΠΕ η επιμελήτρια της έκθεσης και μόνιμη συνεργάτης του Κέντρου Λαογραφίας, Λουίζα Καραπιδάκη.
"Είναι πολύ εντυπωσιακό το γεγονός ότι ένας άνθρωπος άσχετα με το αν είναι χριστιανός, μονοθεϊστής ή Ινδιάνος της Αμερικής παρόλα αυτά καταφεύγει στο τάμα..δηλαδή στην προσφορά..γιατί το τάμα σημαίνει προσφορά" συνεχίζει.Το τάμα είναι ανάλογο της οικονομικής κατάστασης αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες κάθε χώρας. "Ανάλογα με τις κοινωνίες έχουμε περισσότερο ή λιγότερο εντυπωσιακά τάματα, πιο ακριβά και πιο καθημερινά" λέει η Λουίζα Καραπιδάκη για να προσθέσει πως "μέσα από το τάμα διαφαίνεται τι είναι αξία για κάθε κοινωνία. Για παράδειγμα στην Λατινική Αμερική που δεν ύπάρχει μεγάλη οικονομική ευρωστία τάζουν περισσότερο τα ζώα τους, ενώ στις δυτικές κοινωνίες περισσότερο ανθρώπους".
Τα εκθέματα προέρχονται από τη Συλλογή ταμάτων του Νίκου Παπαγεωργίου, του Μουσείου της Ελληνικής Συλλογής Νομπέλ, ο οποίος ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο για να συλλέξει 12.000 τάματα από επιτόπιες έρευνες. Επιπλέον, εκτίθενται τάματα από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, το Μουσείο Κρεσόφ της Πολωνίας, την 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και το ΄Ιδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού.Παράλληλα στην έκθεση περιλαμβάνονται ζωγραφικές δημιουργίες ελλήνων εικαστικών με θέμα "Ευχές και Θαύματα".
Ορισμένοι καλλιτέχνες αποστασιοποιούνται από τη λατρευτική διάσταση του θέματος, άλλοι φέρουν ένα έντονο συναισθηματικό φορτίο ή καταθέτουν τα ατομικά τους βιώματα, ενώ μια άλλη ομάδα καλλιτεχνών χρησιμοποιεί φαντασιακά τεχνάσματα για να προσεγγίσει τον πνευματικό πλούτο και τη ψυχολογική διάσταση του θέματος.
"Είκοσι καλλιτέχνες εργάστηκαν με πολύ εντυπωσιακά εκθέματα κυρίως εμπνευσμένοι από την δύναμη του τάματος, για να δώσουμε στην έκθεση και μία εικαστική πέρα από την θρησκευτική χροιά"αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης.Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των καλλιτεχνών και η αμφιταλάντευσή τους στην απόδοση του θέματος μετατρέπουν την έκθεση σε μια ενδιαφέρουσα αισθητική και θεματική διαδρομή.Την επιστημονική ευθύνη της έκθεσης έχει η Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...