Λιγότερες εκτελέσεις φέτος στις Η.Π.Α. ελλείψει φαρμάκου


Οι Η.Π.Α. πραγματοποίησαν λιγότερες εκτελέσεις το 2010 σε σχέση με άλλες χρονιές. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ένας από τους λόγους της μείωσης των εκτελέσεων είναι και η έλλειψη του φαρμάκου που χρησιμοποιείται στις θανατηφόρες ενέσεις.
Το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του ότι οι εκτελέσεις μειώθηκαν φέτος κατά 12% και ο αριθμός των θανατικών ποινών που επιβλήθηκε κατά το ίδιο διάστημα πλησιάζει στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η εσχάτη των ποινών επανήλθε νομοθετικά, δηλαδή από το 1976.
Το Τέξας, ως είθισται, προηγείται στις εκτελέσεις με 17 από τις συνολικά 46 που εφαρμόστηκαν φέτος στις Η.Π.Α. και από 52 που ήταν το 2009.
Ένας παράγοντας για τη μείωση ή την καθυστέρηση των εκτελέσεων είναι η δυσκολία προμήθειας νατριούχου θειοπεντάλης, μίας από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στις εκτελέσεις με θανατηφόρο ένεση, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Οι εκτελέσεις αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν σε πέντε πολιτείες εξαιτίας της έλλειψης του φαρμάκου, ανέφερε η ίδια πηγή. Η πολιτεία της Αριζόνα εισήγαγε ποσότητα από τη Βρετανία, όπου έχει καταργηθεί η θανατική ποινή, αλλά το Λονδίνο τώρα επιβάλλει περιορισμούς στην εξαγωγή του φαρμάκου.
Οι νεοεπιβληθείσες θανατικές ποινές μέσα στο 2010 αναμένεται να φθάσουν τις 114, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1976, όταν οι εκτελέσεις επετράπησαν με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Η.Π.Α., και θα είναι κατά 2/3 λιγότερες σε σχέση με το ανώτατο επίπεδο τους, το 1996. Από το 1976 έχουν πραγματοποιηθεί 1.234 εκτελέσεις στις Η.Π.Α., και μάλιστα σχεδόν οι μισές εξ αυτών στο Τέξας και τη Βιρτζίνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...