Το ΠΑΣΟΚ… πήρε την κατηφόρα!!!


Το «Βαρόμετρο» της «Public Issue», τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή της Κυριακής», επιβεβαιώνει το συμπέρασμα περί ραγδαίας, και κατά τα φαινόμενα μη αναστρέψιμης πολιτικής φθοράς της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, υπό το βάρος της πολιτικής που εφαρμόζει στην οικονομία, καθώς και στις εργασιακές σχέσεις.

Η έρευνα της εταιρείας δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει στην πρώτη θέση, με 39%, με τη Νέα Δημοκρατία να είναι στο 30%. Αυτή η διαφορά του 9% φαντάζει μεγάλη, εξατμίζεται όμως, μόλις διαπιστώσει κάποιος ότι στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, τον Νοέμβριο, η «ψαλίδα» βρισκόταν στο +14,5% υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, μέσα σε ένα μήνα, η ΝΔ κατάφερε να καλύψει απόσταση 5,5%, και να διαμορφώνει προοπτικές περαιτέρω συρρίκνωσης της διαφοράς από το κυβερνών κόμμα.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί η ιδιομορφία του «Βαρόμετρου». Δεν αποτελεί δημοσκόπηση αλλά «εκτίμηση πολιτικής επιρροής». Η μεθοδολολογία την οποία ακολουθεί η «Public Issue», δεν συνιστά «φωτογραφία στιγμής», αλλά στάθμιση των δημοσκοπικών δεδομένων κάθε εποχής. Γι’ αυτό και τα ποσοστά που δίνει στα κόμματα, είναι πάντοτε πολύ ψηλότερα από εκείνα όλων των άλλων μετρήσεων, καθώς επιχειρεί να προβλέψει αποτέλεσμα βουλευτικών εκλογών.
Η φθορά του ΠΑΣΟΚ γίνεται ακόμη πιο κατανοητή, αν θυμηθούμε ότι το καλοκαίρι, η διαφορά της Κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία άγγιζε τις 20 μονάδες. Στο «Βαρόμετρο» του Δεκεμβρίου, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 11%, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και ο ΣΥΡΙΖΑ από 5,5%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,5%, οι Οικολόγοι 2%. Στο 2% βρίσκεται καθηλωμένη και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.
Ο Εμμανουήλ Ζερβός είναι κοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής
ΠΗΓΗ:Statesmen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...