Πιέσεις στα κρατικά ομόλογα της ευρω-περιφέρειας εν αναμονή νέων υποβαθμίσεων

Με ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα του 2010, εν μέσω της υποβάθμισης ή προειδοποιήσεων για υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Στην Ελλάδα, το spread του 10ετούς ομολόγου είναι στις 926 μονάδες βάσης (+7 μονάδες σε σχέση με το άνοιγμα) και η απόδοση διαμορφώνεται στο 12,31% (+0,12%).
Τα πενταετή ελληνικά CDS διαμορφώνονται στις 1017 μονάδες.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς της Ιρλανδίας αυξήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στο 9,22%, επιστρέφοντας και πάλι στα υψηλά επίπεδα που είχε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της χώρας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σημειώνεται ότι στις 17 Δεκεμβρίου η απόδοση του συγκεκριμένου ομολόγου είχε μειωθεί στο 8,60%, λόγω της αγοράς τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Για τον 10ετή τίτλο της Πορτογαλίας, η απόδοση έφθασε το 6,84% στις 24 Δεκεμβρίου, από 6,68% στις 17 Δεκεμβρίου.
Στην περίπτωση της Ισπανίας, υπήρξε μία πολύ μικρή μείωση της απόδοσης στο 5,52% από το 5,56%, αλλά και στο επίπεδο αυτό το κόστος χρηματοδότησης του ισπανικού κράτους θεωρείται πολύ υψηλό.
Ακόμη και η Γερμανία, η οποία είχε δει το φθινόπωρο την απόδοση των 10ετών ομολόγων της αναφοράς (bunds) να υποχωρεί στο ιστορικά χαμηλό επίπεδα του 2,30%, παρουσιάζει μία σημαντική άνοδο το τελευταίο δίμηνο.
Στις 17 Δεκεμβρίου η απόδοση έφθασε στο 3,03% για να υποχωρήσει στο 2,98% στις 24 Δεκεμβρίου. Σήμερα, Δευτέρα, το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 0,04% σε 3,02%.
Στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, σήμερα, Δευτέρα, τα spreads διαμορφώνονται στην Ιρλανδία στις 600 μονάδες, στην Πορτογαλία στις 362, στην Ισπανία στις 243 και στην Ιταλία στις 169.
«Η ανησυχία για την περιφέρεια θα συνεχισθεί και τη νέα χρονιά και αυτό θα ενισχύσει τα ομόλογα του πυρήνα της Ευρωζώνης», λένε οι αναλυτές.
Ο οίκος Fitch υποβάθμισε στις 23 Δεκεμβρίου το αξιόχρεο της Πορτογαλίας, ενώ προειδοποίησε και για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Ελλάδας μετά τις γιορτές.
Ο οίκος Moody's μείωσε πέντε βαθμίδες το αξιόχρεο της Ιρλανδίας, ενώ προειδοποίησε και με υποβάθμιση την Πορτογαλία.
Ο οίκος Fitch ανέφερε, σε άλλη έκθεσή του, ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χρειασθεί η ΕΕ να διασώσει και άλλες χώρες εκτός από την Ιρλανδία και την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...