Πρόταση ΔΝΤ για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά!

Δεδομένη, αν υλοποιηθούν οι νέες προτάσεις του ΔΝΤ, βάσει Μνημονίου, είναι πλέον η αναθεώρηση του καθεστώτος ΦΠΑ και η κατάργηση από το 2012 του ειδικού συντελεστή που ισχύσει για τις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου. Οι σχετικές πληροφορίες, που άρχισαν να κυκλοφορούν από το Σάββατο, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση ς νέας έκθεσης ελέγχου του ΔΝΤ την Παρασκευή το βράδυ.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ελεγκτών του ΔΝΤ, προτείνεται να περιοριστούν τα προϊόντα που είναι σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (σε 6,5% και 13% όπου βρίσκονται τα βασικά είδη διατροφής) και να καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής που ισχύει σήμερα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.Για την ακρίβεια αναφέρεται ότι θα πρέπει να καταργηθούν «οι γεωγραφικές διαφοροποιήσεις» που ισχύουν για τον ΦΠΑ.
Αν εφαρμοστεί αυτή η πρόταση, τότε ειδικά η τουριστική αγορά των νησιών θα χάσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα που είχε τις τελευταίες δεκαετίες, έναντι άλλων ανταγωνιστικών προορισμών.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετοί – οι περισσότεροι από τα Ιόνια - που υποστηρίζουν ότι το ειδικό αυτό καθεστώς ΦΠΑ, ιδίως για τις περιπτώσεις ορισμένων νησιών που βρίσκονται πιο κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν ήταν και τόσο «δίκαιο» από πλευράς ανταγωνισμού...
Σε κάθε περίπτωση θα είναι μια σημαντική ανατροπή στα ισχύοντα αλλά και για τα μελλούμενα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη θέση των συγκεκριμένων προορισμών στη διεθνή τουριστική αγορά.
ΠΗΓΗ:Tourism Lobby

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...