Καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη για τον δικτάτορα Βιντέλα

Ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής, Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη για δολοφονία, βασανιστήρια και απαγωγή. Ο 85χρονος Βιντέλα, που έχει ήδη περάσει χρόνια σε στρατιωτική φυλακή και σε κατ΄ οίκον περιορισμό, έχει κατ΄ επανάληψη υποστηρίξει ότι στη διάρκεια της χούντας δεν έγινε κανένας βρώμικος πόλεμος."Δεν μιλώ για βρώμικο πόλεμο. Προτιμώ να μιλώ για δίκαιο πόλεμο", δήλωσε στους δικαστές ο Βιντέλα. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρακολουθούσαν τη δίκη του Βιντέλα και άλλων 29 ατόμων, στην Κόρντοβα, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν ακούστηκε η ετυμηγορία του δικαστηρίου. Σύμφωνα με τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα περίπου 30.000 άνθρωποι απήχθησαν, βασανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας, από το 1976 έως το 1983. Όταν αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στη χώρα, το 1983, ο Βιντέλα είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τα εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχαν διαπραχθεί στη διάρκεια της χούντας.
Όμως πέρασε μόλις πέντε χρόνια στη φυλακή και στη συνέχεια ο τότε πρόεδρος, Κάρλος Μένεμ του είχε απονείμει χάρη. Ύστερα από οκτώ χρόνια, ένας δικαστής ακύρωσε τη χάρη, κρίνοντας ότι οι απαγωγές βρεφών που γεννιούνταν από γονείς πολιτικούς κρατούμενους συνιστούσαν έγκλημα σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ήταν αδύνατο να παραγραφεί. Το 2007 δικαστήριο έδωσε εντολή να εκτίσει την ποινή ισόβιας κάθειρξης που του είχε επιβληθεί, αλλά η σημερινή καταδίκη είναι η πρώτη που επιβάλλεται μετά την χάρη που απένειμε ο Κάρλος Μένεμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...