Ξέρεις ιταλικά; Μένεις στη χώρα…

Με απόφαση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, στο εξής, οι αλλοδαποί που θα ζητούν τη χορήγηση άδειας παραμονής αορίστου χρόνου, θα πρέπει να περνούν πρώτα γραπτές και προφορικές εξετάσεις που να πιστοποιούν τη γνώση της ιταλικής γλώσσας... Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, δεν θα απαιτείται η τέλεια γνώση της γλώσσας, αλλά η «δυνατότητα κατανόησης βασικών εννοιών και εκφράσεων, με ανάγνωση και επεξηγηματικό σχόλιο σύντομων κειμένων». Το επίπεδο γνώσης της ιταλικής γλώσσας, προσδιορίζεται με την ευρωπαϊκή «κατηγορία» Α2 και θα πιστοποιείται, επισήμως, από καθηγητές των πανεπιστημίων της Σιένα, της Περούτζια, της Ρώμης και του ιδρύματος για τη διδασκαλία των ιταλικών «Ντάντε Αλιγκιέρι».
Εξαιρούνται από το νέο, αυτό μέτρο, όσοι ξένοι διαθέτουν πανεπιστημιακό πτυχίο ή έχουν ήδη πάρει πιστοποιητικό ιταλικής γλωσσομάθειας. Οι αλλοδαποί, θα πρέπει να αποστέλλουν την αίτηση, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της κάθε νομαρχίας και θα καλούνται για τις εξετάσεις του «τεστ γλώσσας», ύστερα από περίπου 60 ημέρες.
Οι εθελοντικές οργανώσεις της Ιταλίας, κυρίως του καθολικού χώρου, σημειώνουν ότι υπάρχουν και κάποια προβληματικά σημεία σε αυτό το πλάνο, όπως το γεγονός ότι το κράτος δεν προβλέπει κανέναν κύκλο μαθημάτων για τους ξένους. Το όλο βάρος της εκμάθησης της γλώσσας μας, θα συνεχίσει να βαραίνει τις πλάτες των εθελοντών.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...