Μεγάλη έκτασης ρύπανση στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Μεγάλης έκτασης θαλάσσια ρύπανση προκλήθηκε το πρωί στο Εμπορικό Λιμάνι της Μυτιλήνης μετά από πρόσκρουση του φορτηγού οχηματαγωγού πλοίου «AegeanStar» σε κυματοθραύστη στη δεξιά είσοδο του λιμανιού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα μήκους 8 μέτρων στα ύφαλα του πλοίου και συγκεκριμένα στη νο3 δεξιά δεξαμενή καυσίμων . Το ατύχημα σημειώθηκε στις 5.30 το πρωί κατά την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι την ώρα που έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι εντάσεως 7 -8 μποφώρ . Το «Αegean Star»εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη με 21 άτομα πλήρωμα, έξιεπιβάτες και 45 φορτηγά οχήματα. Το πλοίο με ευθύνη του καπετάνιου του είχε βρεθεί κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα καιτο βράδυτης Παρασκευής όταν ξεκίνησε από τον Πειραιά με προορισμό τη Χίοτην ώρα πουστο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο έπνεαν άνεμοι που έφθαναν και τα 10 μποφώρ.
Και πάλι με ευθύνη του καπετάνιου το πλοίο απέπλευσε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή , από τη Χίο για Μυτιλήνη. Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε η διαρροή καυσίμου στο λιμάνι, δυο σκάφη του Λιμενικού με τη βοήθεια ενός ρυμουλκού και εθελοντών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης -που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο σημείο-τοποθέτησαν πλωτά φράγματα και απορροφητικά υλικά με στόχο ν’ αποτρέψουν την επέκταση της πετρελαιοκηλίδας Σύμφωνα με το λιμεναρχείο η πετρελαιοκηλίδα καλύπτει έκταση 200 τ.μ. Στις 4.30 το απόγευμα ιδιώτης δύτης κατάφερε να σταματήσει τοποθετώντας επιθέματα και στα τελευταία σημεία διαρροής, στο ρήγμα του πλοίου.
Οι προσπάθειες των συνεργείων, επρόκειτο να συνεχιστούν μέχρι αργά τη νύχτα, ενώ σήμερα αναμένεται να φθάσει στη Μυτιλήνη ιδιωτικό συνεργείο για αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης μετά από ανάθεση που έγινε από τηνπλοιοκτήτρια εταιρεία. Με εντολή του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης συνελήφθησαν ο πλοίαρχος του ««AEGEANSTAR», ο αξιωματικός της γέφυρας την ώρα του ατυχήματος, ο πηδαλιούχος και ο α μηχανικός του καραβιού. Από την Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης, η οποία διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου , μέχρι την αποκατάσταση της ζημιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από δυο εβδομάδες το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου είχε οργανώσει άσκηση ετοιμότητας με θέμα την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ πριν ένα μήνα το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης είχε οργανώσει ανάλογη άσκηση η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε στο χώρο του εμπορικού λιμανιού όπου έγινε χθες το ατύχημα. Άνδρες του Λιμενικού Σώματος και εθελοντές αντλούν την καύσιμη ύλη, ενώ άγνωστες είναι μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις από τη διαρροή.
http://lesvosnews.net/2010/12/13/44-119/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...